Uważajcie podczas grzybobrania! Jak uniknąć zatrucia? Co robić, gdy do niego doszło?

Muchomor
fot. unsplash.com (Florian van Duyn) Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Bolesławcu: – Pamiętaj o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania!
istotne.pl 183 sanepid

Reklama

Jakie są podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania?

  • Zbieraj tylko gatunki grzybów dobrze znanych.
  • Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  • Nie niszcz żadnych grzybów, nawet trujących, ponieważ są one potrzebne w leśnym ekosystemie!
  • Zbieraj grzyby wyłącznie do wiklinowych koszy lub łubianek, które przepuszczają powietrze. Torby foliowe powodują zaparzenie grzybów, a także przyspieszają ich psucie!
  • Nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie!
  • Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
  • Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.

Inspektorat:

Pamiętaj!

  • Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia.
  • Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność.
  • Jeżeli masz wątpliwości co do gatunku grzybów, nie ryzykuj!

Jak się przygotować do grzybobrania?

  • odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
  • nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby, delikatnie je wykręcamy z podłoża, a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
  • środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.

Zatrucia grzybami

Sanepid:

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Jakie są najczęstsze objawy zatrucia grzybami?

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Bolesławiecki inspektorat: – Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

I dodaje: – Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc

  • Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
  • Czekając na pomoc medyczną, można sprowokować wymioty.
  • Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Leczenie

  • Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy.
  • Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
  • Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.
  • Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: kania czubajka, gąska zielona.
  • Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Kto nie powinien jeść grzybów?

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • dzieci,
  • osoby starsze,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Państwowa Inspekcja Sanitarna zatrudnia klasyfikatorów grzybów, którzy posiadają wszechstronną wiedzę na temat grzybów. Z ich porad można skorzystać bezpłatnie, zawsze gdy chcemy się upewnić, czy zebrane przez nas okazy są bezpieczne dla naszego zdrowia. PPIS:

Pamiętajmy, że do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża!

Podstawowe_zasady_bezpieczn... by Istotne

Reklama