Na Zamku Kliczków przeprowadzony został festiwal „Ale Pasztet!”. Do pałacu zjechały się kulinarne gwiazdy z całej Polski. Gośćmi specjalnymi byli Piotr Bikont (krytyk kulinarny), Sylwia Biały (Hell's Kitchen Polska) oraz Agnieszka Buch (Top Chef).
W konkursie udział wzięli uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych: Wioleta Sula z klasy IV (technik żywienia) oraz Krzysztof Ozga z klasy II (technik żywienia), którzy stworzyli znakomity tandem i zdobyli w konkursie zaszczytne drugie miejsce oraz otrzymali nagrodę specjalną od Agencji Rolnej z województwa lubuskiego za najlepiej jakościowo przygotowany pasztet.
Wiola i Krzysztof przygotowali dwie znakomite potrawy: pasztet pod czerwoną kołderką z rysą sosu szafranowego oraz soczystą przepiórkę na łączce w towarzystwie ziemniaka. W trakcie konkurencji spisali się rewelacyjnie: gotowali spokojnie, profesjonalnie, skończyli przed czasem, który jak na tak skomplikowane dania był bardzo krótki (90 minut). Do konkursu uczniów przygotowywali nauczyciele: Małgorzata Plis-Lozer i Małgorzata Tubaj.
Pierwsze miejsce (w kategorii uczniowie) zajęli wychowankowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, trzecie Zespół Szkół Gastronomicznych z Warszawy.
Redakcja Istotne.pl gratuluje uczniom, nauczycielom i szkole tak świetnego wyniku w ogólnopolskim konkursie.