Edukatorami, wystawcami i biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. W Artystycznej Galerii Izerskiej będzie można posmakować produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych.
W programie:
- wykłady o SFojskiej żywności, tradycyjnym wytwórstwie i miejskim ogrodnictwie
- warsztaty kulinarne/koszt 20 zł, zapisy do 21 lutego: [email protected]
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska/nagrody: SFojska żywność
- biesiada publiczna/koszt 20zł, zapisy do 21 lutego: [email protected]
- realizacja zamówień na dostawę SFojskiej żywności/zamówienia i przedpłaty 40%
Wstęp na wykłady jest bezpłatny. Szczegóły na stronie Artystycznej Galerii Izerskiej.
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: „ochronę prawa do smaku”. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie; żywności tradycyjnej, zdrowej i, niestety, zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.
Artystyczna Galeria Izerska/ii