Trwa Festiwal Kultury Południowosłowiańskiej. Oprócz wrażeń artystycznych organizatorzy imprezy zapewnili także te kulinarne. Odbyły się dwa konkursy: na najlepszą pitę i na kociołek bałkański, czyli na najlepszą zupę gulaszową. Zdaniem jurorów, najpyszniejszą pitę przygotowała Genowefa Chmielowiec, sołtyska Kierżna (gmina Nowogrodziec). – Ciasto rozrabiam z masłem, z maślanką, dodaję jedno jajko. Potem całość trzeba dobrze wywałkować – mówi laureatka pierwszej nagrody (500 zł). – A farsz – to już co kto lubi. Pyszna jest pita z serem, z rabarbarem, z malinami.
Drugie miejsce (200 zł) zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dobrej (gmina Bolesławiec). Trzecią nagrodę (100 zł) otrzymała Anna Janiec z Lipian.
Zaś w konkursie na najlepszą zupę gulaszową główną nagrodę otrzymały gospodynie z Kierżna. – Chodzi o to, żeby było dużo, dobrze i smacznie – opowiada Wioletta Puzio z KGW w Kierżnie. – Wszystkie składniki najpierw przygotowuję w domu. Do zupy trafiają różne rodzaje mięsa: boczek, karczek i golonka. Ale jak to się dokładnie robi, nie będę zdradzać – uśmiecha się. Drugie miejsce (200 zł) zajął Afred Pieniech, a trzecią nagrodę (100 zł) zgarnął Andrzej Miżdal.
Na scenie zaprezentowały się m.in. zespół Leśne Nastroje z Dobrej, Gminny Zespół Pieśni i Tańca Jutrzenka (nie zabrakło „Bałkanicy” grupy Piersi!), a także bałkańskie kapele: Sinowi Atara, KUD Dika Slatina i Svilen Konac. Gwiazdą sobotniego wieczoru będzie lubelski zespół grający folk/world music Čači Vorba, specjalizujący się w żywiołowej mieszance muzyki cygańskiej, bałkańskiej i karpackiej.
(informacja: ii)