Antybiotyki uznawane są za jedno z największych osiągnięć medycyny XX wieku, które przyczyniło się do znaczącego spadku chorobowości i śmiertelności z powodu zakażeń i chorób zakaźnych o etiologii bakteryjnej.
Bez pilnych działań możemy jednak wrócić do „ery przedantybiotykowej”, kiedy nawet nieskomplikowane zakażenie mogło zakończyć się zgonem pacjenta.
Zmiany zachowań muszą również obejmować działania mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się infekcji poprzez szczepienia, mycie rąk, praktykowanie bezpieczniejszego seksu i prawidłową higienę żywności.
Dziś powszechna dostępność antybiotyków ułatwia leczenie chorób bakteryjnych i pomaga zapewnić bezpieczeństwo przy wykonywaniu zabiegów medycznych. Niestety niewłaściwe stosowanie i nadużywanie antybiotyków prowadzi do rozwoju antybiotykoodporności. Nowe szczepy bakterii, na które nie działają znane antybiotyki, mogą stać się zagrożeniem dla zdrowia publicznego. W wyniku lekooporności antybiotyki i inne leki przeciwdrobnoustrojowe stają się nieskuteczne, a infekcje mogą być coraz trudniejsze lub nawet niemożliwe do wyleczenia.
Utrzymanie skuteczności antybiotyków to odpowiedzialność każdego z nas. Zarówno personelu medycznego, pacjentów, rodziców, jak i decydentów, mających wpływ na procedury leczenia.
Prawidłowe używanie antybiotyków
- Stosuj antybiotyki tylko przeciwko infekcjom bakteryjnym, a nie przeciw infekcjom wywoływanym przez wirusy, takim jak przeziębienie czy grypa.
- Stosuj antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza.
- Nie żądaj antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, że ich nie potrzebujesz.
- Stosując antybiotyki, postępuj zgodnie z zaleceniami lekarza – sam nie skracaj terapii.
- Nie udostępniaj ani nie używaj antybiotyków pozostałych po poprzedniej terapii.
- Zapobiegaj infekcjom poprzez regularne mycie lub dezynfekcję rąk, higieniczne przygotowywanie posiłków, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi, aktualizację szczepień i uprawianie bezpiecznego seksu.
- Wybieraj żywność, która została wyprodukowana bez użycia antybiotyków w hodowli zwierząt i przygotowuj ją do spożycia w sposób higieniczny (utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową i ugotowaną, dokładnie gotuj, utrzymuj żywność w bezpiecznej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców).
Antybiotykooporność
To bakterie, nie ludzie, nabywają oporności na antybiotyki. Przyczyn narastającej antybiotykooporności upatrywać należy przede wszystkim w nadmiernym i/lub niewłaściwym stosowaniu antybiotyków w medycynie, weterynarii a także w wielu krajach w hodowli zwierzęcej.
Bez efektywnych antybiotyków możemy powrócić do braku efektywnego leczenia zakażeń, które występowały przed erą antybiotyków. Przeszczepy organów, chemioterapia, intensywna opieka medyczna i wiele innych procedur mogą być w przyszłości znacznie utrudnione. Choroby, którym dziś możemy skutecznie zapobiegać, będą się znów szerzyć w społeczeństwie. Nie wszystkie choroby da się wyleczyć. Dlatego zapobieganie antybiotykoodporności jest naszą wspólną odpowiedzialnością.
Warto także pamiętać, że oporność na antybiotyki wydłuża czas hospitalizacji, zwiększa ryzyko niepowodzenia terapii i śmiertelność, oraz podwyższa koszty leczenia.
Antybiotykooporność może dotknąć każdego, w każdym wieku i w każdym kraju.
Każdy z nas może być orędownikiem szerzenia wiedzy i zwiększania świadomości w zakresie problemu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w tym oporności bakterii na antybiotyki.