Przepis na weekend (i Wigilię): Kotleciki z karpia

Przepis na weekend (i Wigilię): Kotleciki z karpia
fot. platebykate.com Gwiazda każdej naszej Wigilii. Gości przekonuje smakiem, gospodynię – prostotą przygotowania. Dla tych, którzy uwielbiają karpia i dla tych, którzy go nienawidzą – kotleciki z karpia.
istotne.pl 1 ryba, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Oskarżony – karp. Lista zarzutów – długa. Tłusty, mdły, ościsty. Niepotrzebne skreślić. Podobno zalatuje mułem i ma same wady. Karp ma wielu przeciwników, ale znacznie więcej obrońców i wielbicieli. I dobrze, bo to ryba bardzo wartościowa. Trochę mniej może od tłustych ryb morskich, ale porównanie z mięsem karp wygrywa zdecydowanie.

I szczęście przynosi. Tak przynajmniej wierzą Chińczycy. W Państwie Środka karp to bohater mitów i legend, i symbol powodzenia, odwagi, wytrwałości. To Chińczycy napisali pierwszą książkę kucharską z karpiem w roli głównej. I to w sklepach z chińską żywnością szukałam karpi, gdy po raz pierwszy próbowałam urządzić Wigilię w Londynie. I znalazłam ;) Specjalne miejsce karp zajmuje też w kuchni Japonii i często pojawiał się na cesarskim stole. Japońska tradycja kulinarna stawia go tuż za rybami morskimi.

Kotlecik z karpiaKotlecik z karpiafot. platebykate.com

Miłość i nienawiść

Karp najlepiej smakuje na wigilijnym stole. W moim domu pojawia się zwykle w wersji smażonej. Dzieci w naszej rodzinie uwielbiają ryby, ale w przypadku karpia problemem były, są i będą ości. Dlatego postanowiłam do niego podejść kreatywnie. Rozwiązaniem okazały się kotleciki z karpia.

To potrawa ocierająca się o geniusz. Proste wykonanie, wyrafinowany smak. Mielone mięso karpia jest delikatne i soczyste jednocześnie. Smak, podobnie jak w karpiu po żydowsku,  podkreślają rodzynki. Będziecie potrzebować jeszcze cebuli, czosnku, odrobiny soli i pieprzu. Wyrabiamy, formujemy kotlety i smażymy je na maśle.

W wersji z rodzynkami kotleciki z karpia są delikatne i lekko słodkie. Jeśli nie lubisz takich klimatów, użyj żurawiny, która doda kotlecikom nieco kwasowości. Jeśli zdecydujesz się je przyrządzić poza okresem Bożego Narodzenia, to dodaj do karpia nieco drobno pokrojonego, przesmażonego boczku. Takich kotletów żaden wielbiciel mięsa od tradycyjnych mielonych po prostu nie odróżni.

Kombinujcie. Karp to naprawdę niezły zawodnik.

Jeśli szukasz ciekawych przepisów na wigilijny stół, to koniecznie sprawdź tatara z łososia. Jest delikatny, pyszny i elegancki. Więcej moich przepisów znajdziesz na  www.platebykate.com.

Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Kotleciki z karpia

Porcja dla 4 osób. Przygotowanie 15 min. Czas gotowania 15 min.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego z karpia
  • 60 g rodzynek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek masła
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Mięso z karpia (pozbawione większych ości, skóry i płetw) zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Rodzynki posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Smaż cebulę przez 4 minuty, delikatnie, by nie zbrązowiała. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Przestudź. Do mięsa karpia dodaj cebulę z czosnkiem, rodzynki, sól i pieprz. Dobrze wyrób ręką. Uformuj 8 kotletów i spłaszcz je dłonią. Smaż kotleciki na pozostałym maśle, na średnim ogniu.

Reklama