Rosół z pieczonego kurczaka

Rosół
fot. platebykate Kolejna odsłona cyklu „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl 183 gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Zupa dobra na wszystko. Na zły humor, kiedy za oknem szaro i deszczowo. Na rozgrzewkę. Na przyjęcie i na rodzinny obiad. Rosół. Najlepszy. A rosół z pieczonego kurczaka to prawdziwy rarytas.

Napijesz się rosołu? – pytała babcia, gdy widziała, że wracam do domu w złym humorze. Mama serwowała nam go, gdy zauważała pierwsze oznaki przeziębienia. Dziś to samo robię dla swojego dziecka. A czasami dla siebie, gdy wyczerpana wracam do domu po ciężkim dniu. Bo rosół to zupa plasterek i zupa kocyk. Utula i poprawia humor. Na co dzień i od święta. Idealna, gdy chcesz poczuć smak solidnego, domowego jedzenia.

Każda pani domu ma własny przepis i każda – najlepszy. Łączy je jedno – solidna porcja mięsa i równie solidna – warzyw. I bardzo dużo cierpliwości, bo to czas i powolne gotowanie wydobywa ze składników głęboki smak. A smak będzie taki, jak składników, które włożymy do garnka – jeśli ma być pyszny, to pyszne muszą być produkty, z których powstanie.

Jeśli kurczak, to z chowu bez antybiotyków lub hodowli bio. Podobnie z warzywami. W rosole powinny wylądować tylko te najlepsze. Uwielbiamy rosoły z każdego rodzaju drobiu, na wołowinie, cielęcinie albo z kilku rodzajów mięsa. A na specjalne okazje jest on – rosół z pieczonego kurczaka.

Rosół z pieczonego kurczakaRosół z pieczonego kurczakafot. platebykate.com

Sekret smaku rosołu z pieczonego kurczaka

Za jego smak odpowiada Francuz, chemik Louis-Camille’a Maillard, pan bardzo leciwy. Spokojnie – nie będzie mieszał w garnku. Ale to właśnie on opisał reakcje chemiczne, które zachodzą w mięsie, gdy je pieczemy lub smażymy. Przemianie ulegają wtedy białka i cukry i to dzięki tej przemianie na sam zapach grilla cieknie nam ślinka, a zapach zniewala. To samo dzieje się w czasie palenia kawy czy pieczenia chleba. Czujecie zapach chrupiącej skórki? No właśnie…

To właśnie pieczenie sprawia, że rosół ugotowany na pieczonym kurczaku ma niepowtarzalny smak i aromat. Do piekarnika wkładam tak zwane gorsze części kurczaka. Podpiekam też warzywa. Dodatki? Klasyczny makaron i… surowa marchewka. Drobne słupki świetnie kontrastują z gorącą zupą. Szczypta pokrojonej natki i można zanurzać łyżkę w pełnej misce.

PS Do rosołu z pieczonego kurczaka możesz wykorzystać dowolne części kurczaka. Czasami skrzydełka zastępuję pałeczkami. Dobrze sprawdzą się też resztki z… pieczonego kurczaka. Zamiast wyrzucać je do kosza, ugotuj rosół.

I koniecznie wypróbuj przepis na zupę serową z brokułami.

Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Smacznego!

Rosół z pieczonego kurczakaRosół z pieczonego kurczakafot. platebykate.com

Przepis

Składniki

  • 700 g skrzydełek z kurczaka
  • 500 g korpusów z kurczaka
  • 2 marchewki duże
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 1/8 główki kapusty
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 litry wody.

DO PODANIA

  • 125 g makaronu jajecznego
  • 1 marchewka pokrojona w zapałkę
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Skrzydełka z kurczaka podziel na mniejsze części, posól i oprósz pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania. Korpusy także posól i popieprz, ułóż w drugim naczyniu. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.
  2. Gdy kurczak siedzi w piekarniku, oczyść i obierz warzywa (poza kapustą). Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą lub olejem. Wstaw do piekarnika, w którym piecze się kurczak pół godziny od momentu, gdy zaczęłaś piec mięso. Warzywa potrzebują około godziny w piekarniku.
  3. Upieczone mięso i warzywa wyjmij z piekarnika, odłóż 4 minipałeczki ze skrzydełek. Pozostałe mięso i warzywa przełóż do dużego garnka. Do naczyń, w których piekły się składniki, wlej odrobinę wody i poczekaj, aż przypieczone soki się rozpuszczą. Wlej uzyskany płyn do garnka.
  4. Wlej pozostałą wodę. Dodaj kapustę, ziarna pieprzu i doprowadź do wrzenia. Nie dopuść, by rosół zbyt gwałtownie się zagotował. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę i 30 minut. Pod koniec, na ostatnie 5 minut gotowania, dodaj lubczyk.
  5. Odcedź rosół. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Podawaj z cienkim, jajecznym makaronem, słupkami ze świeżej marchewki i minipałeczkami ze skrzydełek.

Reklama