Przepis na weekend: Pączki z ricotty

Pączki z ricotty
fot. platebykate.com Rozpływające się w ustach, mięciutkie i delikatne. Włosi nazywają je „baci de ricotta” czyli muśnięcie ust. I pączki z ricotty właśnie takie są: maleńkie i leciutkie jak piórko.  Robi się je błyskawicznie, zjada równie szybko. Idealne w czasie karnawałowej rozpusty.
istotne.pl 1 platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Każdy naród ma swoje pączki. Nie ma w tym ani odrobiny przesady. Od Maroka po Chiny i od Skandynawii po Przylądek Dobrej Nadziei znajdziemy przepisy na słodkie, najczęściej drożdżowe ciasto smażone w głębokim tłuszczu. Amerykańskie mają obowiązkową dziurkę, hiszpańskie churros mają za to kształt pałeczki. We Włoszech smażone w głębokim tłuszczu słodkości to zeppole.

Włosi je uwielbiają i przygotowują na różne sposoby: z marmoladą, kremem, owocami, bitą śmietaną, miodem czy nawet masłem. Ich podstawą jest ciasto drożdżowe, ciasto ucierane albo parzone. Kształt? Jaki akurat wymyśli cukiernik. Mogą być gniazdka, małe placuszki albo kuleczki. Łączy je smak i odwieczna kłótnia, kto zeppole wymyślił.

Według jednej z wersji pierwsze w XVI wieku zrobiły je mniszki z klasztoru Santa Patrizia w Neapolu. Drożdżowe ciastka… upiekły. Współczesną wersję Włosi zawdzięczają neapolitańskiemu piekarzowi Pasquale Pintauro. Ten ciastka nie tylko usmażył, ale w dzień świętego Józefa ustawił swój wózek na ulicy i słodkie przekąski zaczął sprzedawać przechodniom.

Zeppole to deser umiarkowanie słodki. Znajdziecie w nim znacznie mniej cukru niż w pączkach choćby w wersji amerykańskiej. Jedna z moich ulubionych wersji to pączki z ricotty.

To pączki, które dosłownie robią się same. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, dlatego przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut. Nie trzeba go  wyrabiać ani formować. Do smażenia potrzebujesz niewielkiego rondla wypełnionego olejem do wysokości 3-4 centymetrów i dwie łyżeczki do herbaty. Jedną nabierasz porcje ciasta, drugą zgarniasz ją do rondla. W trakcie smażenia pączki same się obracają – gdy usmażą się z jednej strony, pączki same przewrócą się na drugi bok. Delikatnie łowimy je z garnka, odsączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!

Włosi do pączków z ricotty używają likieru amaretto. Jeśli nie masz go w spiżarni, użyj rumu albo spirytusu. Dzięki temu pączki nie chłoną tłuszczu. Możesz też pominąć dodatek cynamonu. Smacznego!

PS. Jeśli szukasz ciekawych i prostych przepisów  sprawdź inne moje przepisy na desery, ciasta i ciasteczka. Zajdziesz je na www.platebykate.com.

Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Składniki

  • 250 g serka ricotta
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka likieru amaretto (lub rumu albo spirytusu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie
  • olej rzepakowy do smażenia

Do posypania

  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Do rondla średniej wielkości wlej olej rzepakowy.
  2. Serek ricotta wymieszaj mikserem z jajkami i likierem. Suche składniki przesiej do osobnej miski i wymieszaj.
  3. Połącz suche i mokre składniki, i dobrze wymieszaj.
  4. Ciasto nabieraj łyżeczką do herbaty, drugą łyżeczką zgarniaj ciasto do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor. Ostudź na papierowym ręczniku.
  5. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Reklama