materiał promocyjny

Jak opakować ciasto? Pudełka na wypieki

Opakowanie na ciasto
fot. margopack.pl Pieczenie ciast dla niektórych jest pasją i przyjemnością, dla innych obowiązkiem. Pyszne wypieki w naszych domach powstają najczęściej z jakieś okazji. Pieczemy na urodziny, ważne rodzinne wydarzenia, święta i spotkania towarzyskie.
istotne.pl 1 ciasto

Reklama

Bardzo często zdarza się, że goście nie są w stanie przejeść wszystkiego, co przygotowaliśmy, a my nie chcąc marnować jedzenia, postanawiamy odprawić najbliższych z rękami pełnymi słodkości. Jak dobrze opakować ciasto, tak aby przetrwało transport? Odpowiedź na to i jeszcze kilka pytań przygotowaliśmy w poniższym artykule.

Opakowania jednorazowe na ciasto

”No może nie wygląda już tak dobrze, ale smak się nie zmienił” – aby nie musieć kolejny raz korzystać z tego usprawiedliwienia należy skupić się na jak najbezpieczniejszym, spakowaniu cennego wypieku.  Aby mieć pewność, że podczas przewożenia cisto nie zmieni swojego kształtu najlepiej korzystać z plastikowych opakowań na ciasto, które oprą się nawet dużej sile zgniatającej. Takie rozwiązanie jest dobre, ale ma niestety swoje minusy. Opakowania wykonane z plastiku są nieskładane, dlatego zajmują dużo cennego miejsca na kuchennym blacie lub w szafkach i o ile nie jesteśmy ogromnymi entuzjastami codziennych słodkich kreacji, to opakowanie będzie wyjmowane tylko kilka razy w roku. Jednorazowe opakowania na ciasto wykonane z kartonu często używane są przez piekarnie to pakowania słodkich wypieków. Nie każdy natomiast wie, że można je także kupić w mniejszych ilościach do użytku domowego. Dzięki zabezpieczeniu ciasta w taki prosty sposób możemy być pewni, że przetrwa transport.

Jak zapakować ciasto w papier?

Papier spożywczy zwany również pergaminem także jest popularnym sposobem na zabezpieczanie różnorodnych wypieków. Nawet w cukierniach często możemy spotkać się z takim prostym pakowaniem. Należy mieć jednak z tyłu głowy fakt, że zwykły papier nawet w połączeniu z kartonową tacką nie będzie najlepszym sposobem na ochronę delikatnego ciasta. Jest to natomiast bardzo dobry sposób na dowiezienie lub delikatne doniesienie wypieku ze sklepu do domu. Jeśli chcemy podzielić się naszymi słodkościami z gośćmi imprezy, zapakowanie ich w taki sposób na pewno pozwoli na spokojne przetransportowanie ich do własnej lodówki, należy jednak zaznaczyć, by goście obchodzili się z paczką delikatnie. Papier ma wiele zalet, pamiętajmy jednak, że łatwo przemaka, zatem ciasta nasączane albo te z dużą ilością kremu, lepiej włożyć do plastikowego pudełka cukierniczego.

Jak zapakować ciasto na prezent?

Prezenty wykonywane samodzielnie zawsze mają największą wartość, która staje się jeszcze większa gdy nasz podarunek jest w pełni jadalny, a do tego przepyszny. Starannie opakowane, samodzielnie wykonane ciasto to nie banalny pomysł na podarunek, który z pewnością wywoła uśmiech na twarzy obdarowanej osoby. Do zapakowania i jednoczesnego zabezpieczenia wypieku przed nieszczęśliwymi wypadkami najlepiej użyć kartonowego pakowania na ciasto, które dodatkowo za pomocą markera możemy opatrzyć ładną dedykacją, albo życzeniami.

Reklama