Rząd próbuje walczyć z inflacją na różne sposoby. Jednym z nich jest zerowa stawka podatku VAT na produkty żywnościowe, które do tej pory były objęte 5% podatkiem. Od 1 lutego, robiąc zakupy spożywcze, powinniśmy zauważyć niższe ceny pieczywa, mięsa, ryb, nabiału, warzyw, owoców czy niektórych napojów.
Według ekonomistów obniżka VAT na żywność dla 3-4 osobowej rodziny powinna przełożyć się na miesięczne oszczędności na zakupach spożywczych w wysokości około 50 zł. Problem jednak w tym, że część sklepów, nim doszło do obniżki VAT na żywność, zdążyła podnieść ceny nawet o kilkanaście %.
Tak więc obecne 5% obniżki mogą być dla klientów niezauważalne. W przypadku pieczywa wysokość obniżki wynosi od kilku groszy na bułce kajzerce, do kilkudziesięciu groszy na chlebie. W przypadku masła obniżka na kostce wyniesie kilkadziesiąt groszy.
A co o obniżkach sądzą nasi czytelnicy? Zachęcamy do głosowania w sondzie.