Przepis na weekend: złote mleko

Złote mleko
fot. platebykate.com Kolejna odsłona cyklu „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl 183 platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Za oknem szaro i zimno, a wokół – wirusy. Spore wyzwanie dla naszej odporności. Zamiast w aptece szukać specyfiku, który da jej kopa, proponuję wyprawę do własnej kuchni. W kilka minut przygotujecie złote mleko – napój do zadań specjalnych.

Relaksuje, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Idealne na jesień, długie zimowe wieczory. I naprawdę złote. To jeden z genialnych sposobów na wzmocnienie, który ludzie przygotowują od pokoleń. W tym przypadku zamiast do receptur naszych babć sięgniemy do tych z Indii.

Do Europy złote mleko przywędrowało wraz z modą na ajurwedę – sztukę leczenia i życia wywodzącą się ze starożytnych Indii. Po złote mleko od wieków sięgają jogini, by wzmocnić odporność i poprawić trawienie. Jest aromatyczne, korzenne i lekko słodkie. I bardzo zdrowe.

Przepis na weekend: złote mlekoPrzepis na weekend: złote mlekofot. platebykate.com

Głęboki, złoty kolor zawdzięcza kurkumie. A zalet kurkuma ma tyle, że powinniśmy ją dodawać do wszystkiego. Oczyszcza organizm, walczy z nowotworami, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomoże tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Znajdziecie ją też u kosmetyczki w odżywczych maseczkach.

Na wzmocnienie i na odporność – złote mleko

Złote mleko w okresie jesienno-zimowym piję regularnie. Świetnie rozgrzewa i doskonale odpręża po ciężkim dniu, a jego dobroczynne właściwości szybko poczujecie na własnej skórze. I to dosłownie.

Mleko w przepisie to sprawa umowna – napój można przygotować na bazie mleka krowiego albo mleka roślinnego, które najbardziej lubisz. Szklankę podgrzewamy z łyżeczką pasty z kurkumy. Przepis na pastę znajdziecie w moim wpisie na temat dobroczynnych właściwości kurkumy. A jeśli nie macie czasu na przygotowanie pasty, wystarczy kurkuma w proszku. Przyda się też szczypta… pieprzu. Zawarta w nim piperyna wzmacnia działanie substancji czynnych zawartych w kurkumie. I o to nam chodzi.

Reszta to już kwestia fantazji – możesz przyprawić złote mleko tym, co lubisz. Ja dodaję imbir, który rozgrzewa i wzmacnia, i cynamon. Złote mleko najbardziej smakuje mi w wersji słodkiej, więc nie zapominam o łyżeczce miodu. Pamiętajcie tylko, żeby pozwolić mleku ostygnąć, zanim go dodacie, by temperatura nie zabiła zawartych w miodzie megazdrowych enzymów. I jeszcze odrobina masła klarowanego, które pomoże przyswoić rozpuszczalne w tłuszczach witaminy i substancje czynne.

Wszystkiego zdrowego!

Przepis na weekend: złote mlekoPrzepis na weekend: złote mlekofot. platebykate.com

PS Jeśli szukasz ciekawych i prostych przepisów, sprawdź inne moje przepisy wzmacniające odporność. Zajdziesz je na www.platebykate.com.

Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku @platebykate i zaobserwujesz na Instagramie mój profil @plateby.kate.

Smacznego!

Przepis na weekend: złote mlekoPrzepis na weekend: złote mlekofot. platebykate.com

Reklama