Cytrynowy chlebek z cukinii z makiem

Cytrynowy chlebek z cukinii z makiem
fot. platebykate.com Rozpoczynamy nowy cykl „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl 1 gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Pysznie, prosto i szybko. Tak lubię gotować. I taki właśnie jest cytrynowy chlebek z cukinii: lekko słodki, pełen aromatu cytrusów, z makiem przyjemnie trzaskającym pod zębami. Z przepisem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. A zrobicie go dosłownie w kwadrans.

Same zalety, żadnych wad – właśnie takie jest to ciasto. Pierwsza z nich to smak. Skórka z cytryny i sok dodany do ciasta sprawiają, że jest bardzo aromatyczne i orzeźwiające. A kwaśne nuty cytryny dobrze balansują słodycz. Ziarenka maku dodają ciastu charakteru i chrupkości. No i najważniejszy składnik – cukinia. Ma neutralny smak, dlatego nie obawiajcie się, ciasto nie smakuje warzywami. Dzięki cukinii jest jednak wilgotne i lekkie.

Zaleta numer dwa – to ciasto uniwersalne. Pyszne na deser ale nie tylko. Posmarowane kremowym serkiem będzie idealne na śniadanie. Sprawdzi się na pikniku, grillu, w podróż albo do pudełka, które zabierzesz ze sobą do pracy lub przygotujesz dzieciom do szkoły.

I jeszcze jedna, bardzo istotna sprawa – jest banalnie proste.  Nie musisz być cukiernikiem, nie potrzebujesz skomplikowanych kuchennych sprzętów a nawet miksera. Do ręki wystarczy wziąć łyżkę albo rózgę kuchenną. Przydadzą się też dwie spore miski i tarka to warzyw. Do przygotowania ciasta możesz zaprosić dzieci – na pewno poradzą sobie z recepturą. Radość ze wspólnej zabawy – gratis.

Proste jak chlebek z cukinii

Przygotowanie chlebka z cukinii przypomina recepturę muffinów. Osobno, w misce numer 1 mieszamy składniki mokre i cukier. W misce numer 2 – składniki suche. Potem zaczyna się magia – to co suche stopniowo dodajemy do składników mokrych. Mieszamy krótko, najlepiej łyżką i tylko do momentu, aż w cieście nie będzie widać suchych grudek mąki.

Kolejny krok to dodanie do ciasta startej cukinii. Ścieram ją na tarce do warzyw o grubych oczkach. Jeśli w czasie tarcia puszcza soki i jest wodnista – lekko odciskam na sitku. Jeśli jest sucha – odciskanie pomijam. Cukinię delikatnie mieszam z ciastem, dodaję mak, mieszam i gotowe. Resztę robi piekarnik. Ostatni składnik to mak. Proste, prawda?

Wystudzone ciasto zwykle dekoruję cytrynowym lukrem albo szybko posypuję cukrem pudrem. Możesz polać je także białą czekoladą. Chlebek jest niezbyt słodki więc lukier, puder albo czekolada fajnie go uzupełni.

PS. Jeśli wolisz bardziej wytrawną wersję cukinii koniecznie wypróbuj mój przepis na pasztet z cukinii.

Koniecznie sprawdź inne moje przepisy na www.platebykate.com

Polub moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate – to tam publikuję swoje najlepsze pomysły.

Smacznego!

Przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 110 g oleju roślinnego
  • 1 cytryna
  • 250 g cukru
  • 1 I 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 315 g mąki uniwersalnej
  • 3 łyżki maku
  • 400 g cukinii startej na grubych oczkach

Lukier

  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Formę keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest bardzo wodnista delikatnie odciśnij ją na sitku.

Cytrynę wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw. Z cytryny wyciśnij sok.

W dużej misce wymieszaj jajka, olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier, aż dobrze się połączą.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki dodawaj partiami do mokrych. Mieszaj tylko do połączenia. Dodaj cukinię, mak i wymieszaj.

Wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez około 65-70 minut, aż wyrośnie, na wierzchu zarumieni się, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha. Wyjmij z piekarnika i pozwól chlebowi ostygnąć w foremce przez około 10 minut. Potem wyjmij z formy i wystudź na kratce.

Lukier cytrynowy

Cukier puder wsyp do małej miseczki. Stopniowo dodawaj sok z cytryny cały czas mieszając. W razie potrzeby dodaj więcej soku lub dodaj cukru, tak, by glazura była lejąca ale pozostała biała. Wylej na wystudzony chlebek i odstaw, by lukier stwardniał.

Reklama