Klasyczny, prosty i szybki obiad. Pieczony kurczak. Wersja 2.0. Wszystko dzięki marynacie, która zmienia wszystko. A kurczaka zmienia w soczysty i delikatny obiad. Kurczak marynowany w maślance udaje się – dosłownie – zawsze.
Ręka do góry, kto choć raz nie wysuszył kurczaka na wiór? Są tu tacy mistrzowie? Bo mi się zdarzyło. I to mimo podlewania sosem, sprawdzania i patentów rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin. Aż odkryłam patent doskonały. Maślanka. Patent prosty jak wszystkie genialne triki.
Maślanka to produkt wszechstronny. Niskokaloryczna i lekkostrawna. I pełna dobra, bo znajdziecie w niej wapno, lecytynę i dobre bakterie. Dietetycy polecają ją do koktajli, zup, a nawet ciast. Ale na tym jej supermoce się nie kończą.
Marynata z maślanki z mięsem działa prawdziwe cuda: mięsa kruszeją, miękną i mimo pieczenia pozostają soczyste i delikatne. I tak właśnie dzieje się z kurczakiem. Cukry mleczne zawarte w maślance wnikają do skórki, dlatego podczas pieczenia ładnie się ona rumieni i staje się krucha. A kurczak szybciej się piecze.
Marynatę z maślanki można wzbogacić ulubionymi przyprawami. Mój zestaw to odrobina miodu, który nadaje kurczakowi karmelowych nut, i rozmaryn. To jedno z moich ulubionych ziół – ostry, ziemny, aromatyczny.
Kurczak marynowany w maślance to patent dla zabieganych. Wieczorem przygotowujesz marynatę, zalewasz nią mięso i wstawiasz do lodówki. Wyciągasz z niej bezpośrednio przed pieczeniem, strząsasz nadmiar marynaty i wstawiasz do piekarnika. Wystarczy około 60 minut, jeśli kawałki kurczaka są większe – 5–10 minut dłużej.
No i najważniejsze – dobry kurczak. Taki, który widział niebo nad głową i słońce. Zagrodowy, ze sprawdzonego źródła. Taki smakuje najlepiej.
Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.
Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.
Przepis
KURCZAK MARYNOWANY W MAŚLANCE
porcja dla 4 osób
marynowanie 1 dzień
pieczenie około 60 min.
Składniki
- 4 uda z kurczaka (po około 150 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek rozmarynu.
MARYNATA
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu.
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszaj. Kawałki kurczaka osusz, ułóż w zamykanym naczyniu. Zalej marynatą, zamknij naczynie i wstaw do lodówki na całą noc.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Kurczaka wyjmij z marynaty i strząśnij nadmiar maślanki. Nie wycieraj. Ułóż na blaszce. Skrop oliwą z oliwek i posyp igiełkami rozmarynu.
- Piecz 50–60 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.