Przepis na weekend: kurczak w maślance

Kurczak
fot. platebykate.com Kolejna odsłona cyklu „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl 183 gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Klasyczny, prosty i szybki obiad. Pieczony kurczak. Wersja 2.0. Wszystko dzięki marynacie, która zmienia wszystko. A kurczaka zmienia w soczysty i delikatny obiad. Kurczak marynowany w maślance udaje się – dosłownie – zawsze.

Ręka do góry, kto choć raz nie wysuszył kurczaka na wiór? Są tu tacy mistrzowie? Bo mi się zdarzyło. I to mimo podlewania sosem, sprawdzania i patentów rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin. Aż odkryłam patent doskonały. Maślanka. Patent prosty jak wszystkie genialne triki.

Maślanka to produkt wszechstronny. Niskokaloryczna i lekkostrawna. I pełna dobra, bo znajdziecie w niej wapno, lecytynę i dobre bakterie. Dietetycy polecają ją do koktajli, zup, a nawet ciast. Ale na tym jej supermoce się nie kończą.

Marynata z maślanki z mięsem działa prawdziwe cuda: mięsa kruszeją, miękną i mimo pieczenia pozostają soczyste i delikatne. I tak właśnie dzieje się z kurczakiem. Cukry mleczne zawarte w maślance wnikają do skórki, dlatego podczas pieczenia ładnie się ona rumieni i staje się krucha. A kurczak szybciej się piecze.

Marynatę z maślanki można wzbogacić ulubionymi przyprawami. Mój zestaw to odrobina miodu, który nadaje kurczakowi karmelowych nut, i rozmaryn. To jedno z moich ulubionych ziół – ostry, ziemny, aromatyczny.

Kurczak marynowany w maślance to patent dla zabieganych. Wieczorem przygotowujesz marynatę, zalewasz nią mięso i wstawiasz do lodówki. Wyciągasz z niej bezpośrednio przed pieczeniem, strząsasz nadmiar marynaty i wstawiasz do piekarnika. Wystarczy około 60 minut, jeśli kawałki kurczaka są większe – 5–10 minut dłużej.

No i najważniejsze – dobry kurczak. Taki, który widział niebo nad głową i słońce. Zagrodowy, ze sprawdzonego źródła. Taki smakuje najlepiej.

Kurczak marynowany w maślanceKurczak marynowany w maślancefot. platebykate.com

Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Przepis

KURCZAK MARYNOWANY W MAŚLANCE

porcja dla 4 osób
marynowanie 1 dzień
pieczenie około 60 min.

Składniki

  • 4 uda z kurczaka (po około 150 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek rozmarynu.

MARYNATA

  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty wymieszaj. Kawałki kurczaka osusz, ułóż w zamykanym naczyniu. Zalej marynatą, zamknij naczynie i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Kurczaka wyjmij z marynaty i strząśnij nadmiar maślanki. Nie wycieraj. Ułóż na blaszce. Skrop oliwą z oliwek i posyp igiełkami rozmarynu.
  3. Piecz 50–60 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Kurczak marynowany w maślanceKurczak marynowany w maślancefot. platebykate.com

Reklama