Uwielbiam wszystko, co japońskie. Od samochodów, elektroniki, przez architekturę, filozofię po kuchnię. Kuchnię szczególnie, bo japońscy mistrzowie każdy produkt potrafią zmienić nie tylko w eksplozję smaków, ale i w małe dzieła sztuki. Spójrzcie na tacę sushi albo miskę ramenu – apetyczne, kolorowe, piękne po prostu. I bardzo smaczne, jak dania z japońskiego grilla.
Na ruszt w Japonii trafiają kawałki węgorza, łososia albo zwykły kurczak. A gdy pięknie się zarumieni, na scenę wkracza sos. Ale nie byle jaki sos, tylko sos teriyaki. Nazwę wziął od japońskiego czasownika teru, który oznacza błyszczeć, świecić, bo potrawom nadaje piękny, głęboki kolor i połysk.
Sos teriyaki na dobre wszedł do kulinarnych słowników w latach 60, w czasie boomu na japońskie restauracje w Stanach Zjednoczonych. Dziś za oceanem można zjeść nawet burgera i hot doga z sosem teriyaki, a sklepowe półki uginają się od buteleczek z gotowym sosem. Teriyaki jest jednak tak proste, że bez wysiłku zrobić go można we własnej kuchni.
Kurczak teriyaki z ryżem z brokułami to jeden z moich ulubionych, szybkich przepisów na obiad. Kawałki kurczaka (ja lubię te z udek, bez kości) wystarczy wrzucić na zwykłą patelnię albo patelnię grillową. Nie trzeba ich przyprawiać. Sos teriyaki wystarczy. Grillowane kawałki smarujemy sosem, kroimy i gotowe.
Podaję go zwykle z ryżem. Ale podobnie jak kurczak, ryż nie jest zwyczajny. Wzbogacam go o brokuła. Dobrze wypłukany ryż gotuję w garnku, nie w torebce. Najlepszy jest delikatny ryż jaśminowy, który szybko się gotuje. W tym czasie różyczki i łodygi brokułów wkładam do malaksera i rozdrabniam na ziarenka wielkości kaszy gryczanej. Dodaję je do ryżu dosłownie na 2-3 minuty przed końcem gotowania. To wystarczy, żeby brokuły zmiękły. Do tego ugotowane na parze warzywa i obiad jak z japońskiej restauracji gotowy!
Jeśli lubisz azjatyckie smaki koniecznie spróbuj smażonej imbirowej wieprzowiny.
Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.
Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.
Smacznego!
Przepis
Składniki
SOS TERIYAKI
- 125 ml sosu sojowego
- 125 ml wody
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki wódki
KURCZAK TERIYAKI
- 600 g udek z kurczaka bez kości
- 150 ml sosu teriyaki
RYŻ Z BROKUŁAMI
- 150 g ryżu jaśminowego
- 250 g brokuła
Sposób przygotowania
SOS TERIYAKI
Wodę, wódkę i sos sojowy wymieszaj w rondelku. Dodaj miód i cukier i wymieszaj. Do mieszaniny dodaj czosnek i imbir. Wymieszaj i postaw na ogniu. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na średnim ogniu około 10 minut albo do momentu, aż sos zgęstnieje. Ostudź i przelej do słoiczka. Przechowuj w lodówce.
KURCZAK TERIYAKI
Kawałki kurczaka bardzo delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa przez kawałek folii spożywczej. Posmaruj olejem i smaż na patelni grillowej z obu stron. Zdejmij z patelni. Posmaruj z obu stron sosem teriyaki i pokrój.
RYŻ Z BROKUŁAMI
Ryż dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Odcedź. Wrzuć do garnka i zalej szklanką wody. Zgotuj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj ryż około 10 minut. Brokuła razem z łodygami pokrój na drobniejsze kawałki. Włóż do malaksera i pulsacyjnie rozdrobnij na ziarno wielkości kaszy gryczanej. Dodaj brokuły do gotującego się ryżu i dobrze wymieszaj. Dolej 1/3 szklanki wody. Delikatnie zwiększ ogień i gotuj jeszcze 4 minuty.