Przepis na weekend: penne alla vodka

Penne alla vodka
fot. platebykate.com Kolejna odsłona cyklu „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl 183 gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Makaron z wódką. Dosłownie. Gęsty, jedwabisty sos i klasyczny włoski makaron, czyli penne alla vodka. Genialny w swej prostocie i w dodatku patriotyczny, jeśli do garnka wlejemy setkę dobrego polskiego alkoholu.

Na pierwszy rzut oka to kolejny włoski przepis. Nic bardziej mylnego. Nie zamówicie go w restauracji w którymkolwiek zakątku Włoch. Co innego po drugiej stronie Atlantyku, bo penne alla vodka to dziecko romansu włoskich tradycji i amerykańskiego stylu życia. W Stanach Zjednoczonych to ikona włosko-amerykańskiej kuchni.

Penne alla vodkaPenne alla vodkafot. platebykate.com

Pierwszy przepis na makaron z wódką pochodzi z 1974 roku. Opisał go w swojej książce włoski aktor Ugo Tognazzi i nazwał pasta all’infuriata (wściekły makaron). Sos był przygotowany ze świeżych pomidorów bez skórki, kieliszka wódki, papryczki chili, oliwy, czosnku i ziół. Wódka powinna być polska, jak podkreślił, bo jest „groźna, niesamowita, bardzo mocna, bardzo ostra, zabójcza”. I to na tyle, że można nawet pominąć papryczkę chili.

Ale to niejedyna wersja tej historii. Według innej na pomysł na penne alla vodka wpadł rzymski szef kuchni na zlecenie firmy produkującej wódkę. Miał spopularyzować jej produkt we Włoszech. Danie spodobało się tak bardzo, że w latach 80. weszło na salony. Włoskie Stowarzyszenie Przemysłu Cukierniczego i Makaronu zaproponowało je w ramach 18. edycji Światowego Dnia Makaronu w Moskwie jako symbol przyjaźni włosko-rosyjskiej.

Skąd ten sukces? Sos w penne alla vodka jest pomidorowy i kremowy jednocześnie. Lista składników jest krótka, a sposób wykonania – prosty. Wódka wydobywa z pomidorów ukrytą słodycz i sprawia, że śmietanka i pomidory łączą się w gładką emulsję. Jeśli przyjdzie ci do głowy, żeby pominąć wódkę wymienioną w przepisie – pomyśl jeszcze raz.

I tak, to jest danie dla całej rodziny. Mimo alkoholu. Większość wyparuje w czasie gotowania, a dodajemy go naprawdę niewiele. Nie musicie martwić się o bezpieczeństwo nawet najmłodszych członków rodziny.

Penne alla vodkaPenne alla vodkafot. platebykate.com

Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

PENNE ALLA VODKA

Porcja dla 4
Przygotowanie: 10 min
Czas gotowania: 20 min.

Przepis

Składniki

  • 340 g makaronu penne
  • 2 puszki całych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g wódki
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 120 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta płatków chili
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 40 g startego parmezanu.

Sposób przygotowania

  1. Na głębokiej patelni o grubym dnie lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, oregano i płatki chili. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając.
  2. Pomidory w zalewie rozgnieć w dłoniach i dodaj na patelnię. Wlej też zalewę od pomidorów. Wlej wódkę, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W czasie, gdy sos się redukuje, ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Do sosu dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz.
  5. Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Penne alla vodkaPenne alla vodkafot. platebykate.com

Reklama