Przepis na weekend: dorsz w sosie kokosowym

Przepis na weekend: dorsz w sosie kokosowym
fot. platebykate.com Kolejna odsłona cyklu „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Obiad z rybą w roli głównej. Bez smażenia, panierki i wiadra kalorii. Ale nie mniej pyszny, bo charakteru dodaje rybie rozpływający się w ustach sos. Wpisujcie ten przepis do zeszytu, bo to patent na oryginalny obiad w 25 minut.

Czas w kuchni to mój czas. Czuję się w niej jak dawni alchemicy, którzy żmudnie sprawdzali reakcje chemiczne w poszukiwaniu kamienia filozoficznego. Też go poszukuję, ale zamiast substancji, która zmieni wszystko w złoto, szukam smaku idealnego. I czasem jest on ukryty nie w wymyślnych przepisach, ale w rzeczach naprawdę prostych. Właśnie takich jak dorsz w sosie kokosowym.

To przepis dla wszystkich: od początkujących po smakoszy, bo nie tylko każdy da sobie z nim radę, ale każdemu zasmakuje. I wszystko zajmie Wam co najwyżej 2 kwadranse. Prawdziwy kuchenny sprint. Krótki czas gotowania ma powody – dorsz to ryba delikatna, a rzeczy delikatne trzeba delikatnie traktować. Dorsz smażony lub pieczony zbyt długo zmienia się w suchy wiór. Na szczęście są na to sposoby.

Przepis na weekend: dorsz w sosie kokosowymPrzepis na weekend: dorsz w sosie kokosowymfot. platebykate.com

Dla zdrowia, dla urody

Najprostszy sposób na soczystą rybę to panierka. Jajko i tarta bułka tworzą na filecie warstwę, która zamyka wewnątrz wilgoć. Jest tylko jedno ale – pyszna i chrupiąca panierka w czasie smażenia chłonie tłuszcz jak gąbka. A to naprawdę sporo zbędnych kalorii.

Rozwiązanie to piekarnik. Sprawdza się w wielu przepisach, które chcemy trochę odchudzić. Trzeba go jednak używać z rozwagą. W przypadku ryby oznacza to dość krótki czas pieczenia. Dorsz potrzebuje zaledwie kilku minut. To mu na pewno wystarczy. Naszą magiczną bronią w tym wypadku jest sos.

Sos na bazie mleczka kokosowego jest bardzo prosty, aromatyczny i… zaskakujący. Dorsz będzie miał egzotyczny, lekko słodkawy smak, a mleczko sprawi, że ryba na pewno nie będzie sucha. Mleczko z kokosa to opcja zdrowsza od śmietany – zawiera sporo kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają i na zdrowie, i na urodę.

Dorsz w sosie kokosowym ma jeszcze jedną supermoc – prawie nie ma kalorii. Porcja ma ich zaledwie 239. Dietetyczne? No raczej. I pyszne. Czy od obiadu wypada wymagać czegoś więcej?

Jeśli lubisz ryby, koniecznie wypróbuj dorsza pieczonego w boczku.

Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Smacznego!

Przepis na weekend: dorsz w sosie kokosowymPrzepis na weekend: dorsz w sosie kokosowymfot. platebykate.com

Przepis

Porcja dla 4 osób

Składniki

  • 600 g dorsza (4 kawałki po 150 g)
  • 100 g cebuli (jedna średnia sztuka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Dorsza oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i smaż 2 minuty, często mieszając. Cebula ma się zeszklić, ale nie zbrązowieć. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Posyp cebulę i czosnek przyprawą curry. Smaż kolejną minutę, cały czas mieszając.
  3. Do cebuli i czosnku wlej bulion i mleczko kokosowe. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 8 minut. Polej gotowym sosem kokosowym i piecz kolejne 5 minut.
  5. Podawaj z ryżem posypane posiekaną kolendrą.
Przepis na weekend: dorsz w sosie kokosowymPrzepis na weekend: dorsz w sosie kokosowymfot. platebykate.com