Czym tak naprawdę jest masa cukrowa?
Masa cukrowa, inaczej nazywana również lukrem plastycznym bądź fondantem. Najprościej rzecz ujmując, jest to wykorzystywana i stosowana w cukiernictwie masa, której używa się do pokrywania tortów czy różnego rodzaju dekoracji, takich jak koronki, kwiatki czy figurki. Wykonana jest głównie z żelatyny oraz cukru pudru. Najczęściej używana jest do przystrajania tortów w tzw. stylu angielskim, jednak swoje zastosowanie znajdzie też przy dekorowaniu amerykańskich babeczek – cupcakes!
Różne masy cukrowe do różnych spraw!
Podczas dekorowania tortów lub wcześniej tworzenia dekoracji, należy pamiętać, że istnieją różne rodzaje masy cukrowej. Nie każda z nich będzie odpowiednia do wszystkich rzeczy. Warto zwracać uwagę na grubość czy elastyczność masy podczas wykonywania cukierniczych czynności. Jeśli chcemy pokryć figurkę masą cukrową, należy pamiętać, aby ta była mniej elastyczna oraz grubsza. Chcemy przecież, aby dokładnie pokryła naszą dekorację i nie ruszała się podczas przenoszenia tortów. Jeżeli chcemy jednak pokryć tort masą, powinna ona być cienka, elastyczna oraz łatwa do rozwałkowania. Zależy nam w końcu na idealnej grubości masy cukrowej. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można dostać profesjonalną i świetnie pracującą w rękach masę cukrową, koniecznie zapoznaj się z ofertą dostępną na pudercukier.pl! Wszelkie potrzebne i odpowiednie masy oraz lukry czekają właśnie tam!
Masa cukrowa wyda Twoje wszelkie sekrety!
Jeżeli przygotowałeś swój piękny i przepyszny tort i chcesz zabierać się za dekorowanie, pamiętaj o ważnych kwestiach! Masa cukrowa zdradzi Twoje wszelkie sekrety. Jeśli wydaje Ci się, że przykryje ona niedoskonałości, to jesteś w błędzie. Masa cukrowa wręcz podkreśla, że Twój tort jest krzywy! Nie licz więc na to, że lukier plastyczny pomoże Ci ukryć wszelkie niedoskonałości. Pamiętaj również, że masa cukrowa powinna być rozwałkowana na grubość od 3 do 5 milimetrów. Wtedy będzie Ci się z nią pracowało najłatwiej! Pamiętaj, że masa cukrowa sama z siebie jest twarda, więc najlepiej wyrabia się ją w dłoniach.