materiał promocyjny

Przepyszne muffinki z wiśniami połechczą Twoje podniebienie!

Muffinka
fot. unsplash.com (Joshua Flores) Muffinki to idealny deser czy podwieczorek. Można zajadać je też na drugie śniadanie – z łatwością zmieszczą się w niewielkim pojemniczku, który można zapakować do torebki czy plecaka. Jednak które babeczki zrobić? Oczywiście te czekoladowe z wiśniami! To idealne połączenie słodyczy z nutą kwaskowatości.
istotne.pl 183 kuchnia

Reklama

Składniki na muffinki

Przygotowanie muffinek to nic trudnego – z tym zadaniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Do tego prostego deseru potrzebujesz również niewielkiej ilości składników. Prawdopodobnie masz je w swojej spiżarni. Co przyda się do muffinek z wiśniami? Szklanka mleka, dwie szklanki mąki, dwa jajka, ¾ szklanki oleju, pół szklanki cukru oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. To składniki na ciasto do babeczek, którym możesz nadać dowolny smak. Z odrobiną ekstraktu z wanilii, będą aromatyczne i delikatnie waniliowe. Jednak naszym ulubieńcem są muffinki czekoladowe. Wystarczy, że dodasz do ciasta tabliczkę gorzkiej czekolady. No i jeszcze wiśnie! Mrożone bądź świeże – to zupełnie obojętne. Jak zrobić babeczki?

Przepis na babeczki z wiśniami

Przygotowanie ciasta na babeczki z wiśniami to bułka z masłem. Zrobisz je w kilka minut. Zacznij od zmieszania ze sobą wszystkich mokrych składników, czyli oleju, mleka i jajek. Do tego dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę – upewnij się jednak, że ostygła. Jeśli nie, możesz przez przypadek sprawić, że jajka się zetną. Korzystając z miksera, wymieszaj całość, by powstała gładka masa. Następnie dodaj suche składniki – mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Znów miksuj. Teraz możesz dodać do ciasta wiśnie. Na taką porcję ciasta 200 gramów owoców stanowczo wystarczy. Wymieszaj ciasto delikatnie za pomocą szpatułki i zacznij je nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Pamiętaj, by nie zapełniać ich w całości, gdyż muffinki urosną pod wpływem temperatury. Piecz babeczki przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. To wszystko – deser jest już gotowy!

Kochamy takie proste przepisy, bo już po pół godziny od rozpoczęcia przygotowań, można cieszyć się gotowymi przysmakami. Jeśli szukasz nieskomplikowanych i pysznych pomysłów na słodkie dania, koniecznie zajrzyj na stronę W Kuchni Z Wedlem.  

Reklama