materiał promocyjny

Czy da się jeść zdrowo, nie mając czasu na przygotowanie posiłków?

Mężczyzna wkłada kartony do torby
fot. pexels.com Mimo że zapewne większość z nas deklaruje, że chce jeść zdrowo, to jednak codzienna proza życia znacznie to utrudnia. W natłoku pracy i obowiązków domowych często brakuje nam czasu na przygotowanie zdrowych i zróżnicowanych posiłków dla całej rodziny.
istotne.pl 1 catering, jedzenie

Reklama

W takiej sytuacji niestety podążamy drogą na skróty i sięgamy po kaloryczne przekąski i gotowe dania, które nie sprzyjają budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jak jeść zdrowo i smacznie bez spędzania kilku godzin w kuchni?

Planowanie posiłków

Wyobraźmy sobie taką hipotetyczną sytuację – wracamy do domu zmęczeni po pracy, doskwiera nam głód, otwieramy lodówkę, a tam tylko pustka. Oczywiście chcemy jeść zdrowo, więc rozważamy, czy nie pójść do sklepu, ale w końcu zmęczenie wygrywa, a my sięgamy po telefon, by zamówić… pizze, kebaba bądź burgera. Brzmi znajomo? Nie ma w tym nic złego, jeśli przydarza nam się to raz na jakiś czas, ale jeśli jest to scenariusz, który odtwarzamy niemal codziennie, to jednak warto podjąć odpowiednie kroki. Jakie? Na początek dobrym pomysłem będzie planowanie posiłków na cały tydzień. Najpierw zastanówmy się, na co mamy ochotę, mierząc przy tym siły na zamiary – jeśli jesteśmy zapracowani, to nie wybierajmy czasochłonnych potraw. Następnie wystarczy sporządzić listę zdrowych posiłków, które chcemy przygotować, a następnie udać się na zakupy po niezbędne produkty spożywcze. 

Catering dietetyczny

Jeśli gotowanie nie jest naszą mocną stroną, a chcemy jeść zdrowo i smacznie, to dobrym wyborem będzie dieta pudełkowa, która jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Wystarczy wybrać jeden z wielu dostępnych na rynku cateringów dietetycznych, określić rodzaj swojej diety, zdefiniować zapotrzebowanie kaloryczne, dopełnić kilku formalności i czekać aż pyszne posiłki pojawią się przed naszymi drzwiami. Dieta pudełkowa jest świetną opcją dla osób z nietolerancjami pokarmowymi – dzięki niej nie musimy zastanawiać się, czy dany posiłek zawiera „szkodliwy” składnik i czy jest dla nas bezpieczny.  

Zdrowe przekąski w zasięgu ręki

Głód jest zdecydowanie najgorszym „doradcą” – to właśnie pod jego wpływem najczęściej sięgamy po niezdrowe przekąski. Żeby temu zapobiec warto mieć zawsze pod ręką ich zdrowe alternatywy. Mogą to być np. owoce, orzechy czy też daktyle. Można je kupić nawet przed pracą czy w trakcie przerwy na lunch. Oprócz tego świetnie sprawdzą się naturalne jogurty, które można zjeść z owocami, warzywa z humusem, a także świeże, jednodniowe soki – owocowe, a jeszcze lepiej owocowo-warzywne lub warzywne. Jeśli już koniecznie musimy zjeść coś słodkiego, to możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na przyjemność pod postacią batonika owsianego. 

Gotowe posiłki

Nie tylko głód jest złym doradcą, ale również brak czasu, przez który najczęściej sięgamy po gotowe posiłki, dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym. Jeśli już decydujemy się na to, by jeść popularne „gotowce” to zanim, wylądują one na naszym talerzu, to dobrą praktyką jest zapoznanie się z ich składem. Z całą pewnością nie ma co ich demonizować – na rynku jest sporo ciekawych i zdrowych propozycji np. gotowe kasze z warzywami suszonymi, które wystarczy tylko zalać wodą czy też zupy krem do podgrzania. 

Zamawianie posiłków na wynos

Dobrą alternatywą – chociaż znacznie droższą od popularnych „gotowców” i cateringu dietetycznego – jest zamawianie posiłków w restauracji. Niektóre lokale oferują nawet abonamenty tygodniowe lub miesięczne, które niekiedy potrafią znacznie ułatwić nam życie. Jeśli jednak nie chcemy z nich korzystać, to warto sporządzić listę restauracji „zaufanych”, co do których mamy pewność, że serwują zdrowe i zbilansowane posiłki, a do tego używają wysokiej jakości składników. W przypadku napadu głodu intuicyjnie wybierzemy dobrą opcję zamiast fast-foodów, których należy unikać, chcąc budować zdrowe nawyki żywieniowe.

Reklama