Co ciekawe, były one stosowane już przez nasze babcie, a obecnie powróciły do łask i wybiera je coraz więcej pań i panów domu. W tym artykule podpowiemy, jakie są zalety stosowania patelni żeliwnych.
Patelnie żeliwne – niezawodne wyposażenie każdej kuchni
Patelnie wykonane z żeliwa odznaczają się niezwykłą trwałością i funkcjonalnością. Idealnie nadają się zarówno do gotowania, jak i smażenia oraz duszenia. Ze względu na fakt, iż żeliwo to materiał o wysokim stopniu twardości, naczynia z niego wykonane są równe. To natomiast zapewnia im odporność na odkształcenia, a gładki wręcz do perfekcji spód, umożliwia ich stosowanie na różnych kuchenkach, w tym także indukcyjnych. Tego typu patelnie mogą pełnić również funkcję brytfanny i być użytkowane w piekarniku. Te niezawodne akcesoria kuchenne są odporne na uszkodzenia, uszczerbienia czy zarysowania. Takie cechy gwarantują im długą żywotność i estetyczny wygląd.
Patelnie żeliwne – bezpieczeństwo dla zdrowia, nienaganny smak potraw
Omawiana przez nas patelnia żeliwna to produkt wykonany z naturalnych i bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia materiałów. Jest pozbawiona toksycznych substancji, które mogłyby przedostawać się do pokarmów pod wpływem wysokich temperatur. Co równie istotne, jest ona ceniona za brak ingerencji w smak i zapach przygotowywanych w niej potraw.
Patelnie żeliwne – łatwe w utrzymaniu czystości
Patelnie wykonane z żeliwa to akcesoria łatwe w utrzymaniu czystości. Wystarczy je przemyć wodą i gąbką, aby wyglądały jak nowe. Co ważne, nie należy w tym celu używać jakichkolwiek płynów do naczyń. Tego typu detergenty mogą przyczynić się do uszkodzenia powłoki patelni. Warto pamiętać także o tym, aby zawsze wycierać je do sucha i nie umieszczać na ich powierzchni pokrywek. To może spowodować powstanie rdzy na patelni. Należy je także odpowiednio konserwować, gdyż takie postępowanie wydłuży ich żywotność.
Patelnie żeliwne – czego unikać?
W przypadku patelni żeliwnych należy unikać kilku czynności, które mogą przyczynić się do ich uszkodzenia. Pierwszą z nich stanowią różnice temperatur. Mowa tu o zalewaniu gorącej patelni zimną wodą lub smażeniu na niej produktów częściowo zamarzniętych. To może spowodować jej pęknięcie. Dlatego też po użytkowaniu patelni należy zostawić ją aż do momentu wystygnięcia i dopiero wtedy umyć pod bieżącą wodą.
Gdzie można kupić patelnie żeliwne?
Patelnie wykonane z żeliwa można kupić w sklepach z akcesoriami do domu. Dostępne są one bowiem w tych działających stacjonarnie, jak i online. Ciekawą ofertę tego typu patelni można znaleźć na stronie orionagd.pl. Dostępne tam produkty odznaczają się wysoką jakością, a ich ogromny wybór sprawia, że każdy znajdzie odpowiednie akcesoria dla siebie. Warto poznać szczegółowo asortyment sklepu, gdyż z całą pewnością ma on wiele do zaoferowania.