materiał promocyjny

W Bolesławcu powstało nowe miejsce dla wszystkich wielbicieli pizzy

Pizza na talerzu
fot. Pizzeria Marceli Mieszcząca się przy ul. Piastów 14 Pizzeria Marceli wkracza ze swoją ofertą do kolejnej, dobrze znanej lokalizacji – Lodziarni Marceli przy ul. Rynek 1/2.
istotne.pl 86 pizza, restauracja

Reklama

Z tej okazji wnętrze lokalu zostało urządzone we włoskim stylu, a jego ciekawym elementem są kolorowe stoły zachęcające do ucztowania. Na gości czeka również atrakcja – możliwość obserwowania na żywo procesu wyrobu pizzy przez pizzaiolo. Poza nowym miejscem Pizzeria odświeża także swoje menu, wprowadzając nowość – pizzę neapolitańską.

– Pizza neapolitańska to nasza flagowa pozycja w nowym menu – opowiada Michał Haftarczuk, właściciel Pizzeri Marceli. – Ciasto do tej pizzy jest wyjątkowo delikatne, ponieważ procedura jego powstawania opiera się na długim czasie przyrządzania, nawet 30 godzin. W trakcie wolnego przygotowywania ciasto nabiera miękkości poprzez stopniowe wytrącanie glutenu z mąki. Ciekawostką jest fakt, że składniki podstawowej wersji tej pizzy swoimi barwami mają nawiązywać do flagi Włoch: zielony jak bazylia, biały jak mozzarella i czerwony jak sos pomidorowy. Pizza neapolitańska po wypieczeniu ma cienkie ciasto w środku i pulchny brzeg, który, wg tradycji tego przysmaku, ma ułatwiać zebranie pozostałej na talerzu oliwy i sosu. Składniki do naszej pizzy neapolitańskiej sprowadzamy bezpośrednio z Włoch, a procedury jej przyrządzania uczyliśmy się przez wiele tygodni pod okiem włoskiego mistrza kuchni Amadeo. Nasze menu to także inne włoskie pyszności, wśród nich m.in. carpaccio czy bruschetta, czyli tradycyjna włoska przystawka w postaci skropionych oliwą chrupiących grzanek z aromatycznymi dodatkami. Mamy już także przygotowane menu sałatkowe, ale zamierzamy wprowadzić je dopiero wiosną, kiedy rozpoczyna się sezon na warzywa i owoce, to gwarantuje świeżość składników i ich wyśmienity smak – dodaje właściciel pizzerii.

Lodziarnia Marceli to miejsce już na dobre wpisane w bolesławiecki krajobraz kulinarny. Letnią porą restauracja jest królestwem lodów i jedynym miejscem w Bolesławcu, gdzie można skosztować naturalnych lodów przyrządzanych na miejscu metodą rzemieślniczą. W porze jesienno-zimowej lokal oferuje m.in. ciepłe pączki w bogatej gamie smakowej – a teraz także pizzę i inne włoskie specjały. Oferta Lodziarni jest stale poszerzana i oprócz wspomnianego wprowadzenia włoskiego menu, znajdziemy tu teraz także m.in. gorącą czekoladę belgijską, grzańce, napary herbaciane i nowe desery lodowe. Nowością w karcie napojów są regionalne wina z polskiej winnicy spod Ślęży oraz oryginalne koktajle i drinki.

– Cieszymy się, że rodzina lokali Marceli dynamicznie i z powodzeniem zmienia oblicze kulinarne Dolnego Śląska. – mówi właściciel. – Zależy nam, by przez cały rok oferować pyszne jedzenie z najlepszych jakościowo składników. Tylko tyle i aż tyle – podsumowuje Michał Haftarczuk.

Pizza serwowana jest na miejscu w lokalu przy ul. Rynek 1/2 w Bolesławcu, a także na wynos z dowozem lub odbiorem osobistym. Zamówienia przyjmowane są pod numerem tel. 728 008 028 oraz przez portal Pyszne.pl.

Oferta Pizzerii Marceli będzie dostępna przez cały rok w Lodziarni przy ul. Rynek 1/2 oraz dodatkowo w sezonie letnim jako pizzeria & grill także w ogrodzie Hotelu Garden przy ul. Piastów 14.

Reklama