Przepis na weekend: krem z dyni z czerwonym curry

Krem z dyni
fot. platebykate.com Kolejna odsłona cyklu „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl 183 gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Prosta, szybka i bardzo aromatyczna – zupa, która praktycznie robi się sama. W każdym talerzu znajdziecie mnóstwo błonnika, beta-karotenu i mikroelementów. I bardzo mało kalorii. Krem z dyni z czerwonym curry poleca się nie tylko tym na diecie, ale przede wszystkim: łasuchom i smakoszom.

Wystarczą 2 łyżeczki pasty, by grzeczny warzywny krem stał się eksplozją smaku. Czerwone curry zmienia wszystko. Dzięki tajskiej paście zupa ma niepowtarzalny smak i aromat egzotycznych wakacji.

Curry to wynalazek azjatycki, ale o to, kto go wymyślił, trwają spory. Swoją mieszankę curry ma chyba każdy naród czy region w południowo-wschodniej Azji. Mnie najbardziej curry kojarzy się z kuchnią tajską i to tajskich past używam najchętniej. Tajowie robią 3 rodzaje pasty: czerwoną, żółtą i zieloną. Ta czerwona to wersja najłagodniejsza. Żółte curry to wersja znacznie ostrzejsza, ale nadal da się ją zjeść. Zielona pasta to prawdziwe ognie piekielne dla tych, dla których to, co ostre, nigdy za ostre nie jest. Jeśli wolicie pikantną kuchnię, zamiast czerwonej pasty możecie użyć jej ostrzejszych kuzynek.

Pastę oczywiście można zrobić w domu, jeśli jesteś bardzo ambitnym kucharzem. Próbowałam i uznałam, że Tajowie robią to lepiej, a słoiczek kupiony w sklepie to też spora oszczędność czasu. Ważna zasada – czytajcie etykiety. Pasta powinna być made in Thailand.

DYNIA IDEALNA

Na liście zakupów nie może zabraknąć dyni. Najlepsza będzie ta o zielonej lub szarej skórce, czyli muscat. Jest delikatna, lekko słodka z aromatami melona i ma intensywnie pomarańczowy miąższ. To w nim mieszka to, co w dyni najcenniejsze – mnóstwo karotenu. Co ważne – karoten w dyni przetrwa gotowanie, smażenie czy pieczenie. Dlatego potrawy z dyni to niezła porcja składników odżywczych.

Dobrze sprawdzi się też dynia hokkaido. Tej dyni przed gotowaniem nie trzeba nawet obierać, bo ma miękką skórkę. Nie znaleźliście hokkaido? Kupcie dynię piżmową. Znajdziecie ją w sklepach przez okrągły rok. A rozwiązanie idealne to dwie lub trzy różne odmiany zmieszane w równych proporcjach.

Przepis na weekend: krem z dyni z czerwonym curryPrzepis na weekend: krem z dyni z czerwonym curryfot. platebykate.com

Krem z dyni z czerwonym curry to sycąca, rozgrzewająca zupa, doskonała na jesienne chłody. I świetna dla naszej figury. 100 gramów dyni to zaledwie 20–25 kalorii. W przepisie znajdziesz pełnotłuste mleczko kokosowe, ale jeśli kalorie liczysz, możesz użyć tego odtłuszczonego, a zamiast cukru – ksylitolu. Ja wolę wersję mniej „szczupłą”.

W wersji odświętnej albo bardziej luksusowej podaję krem z dyni z czerwonym curry z dodatkami. Pięknie komponuje się z usmażonymi krótko krewetkami.

PS Jeśli lubisz pyszne i aromatyczne zupy, wypróbuj też krem z buraka i ananasa. To prawdziwa petarda.

Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Smacznego!

Przepis na weekend: krem z dyni z czerwonym curryPrzepis na weekend: krem z dyni z czerwonym curryfot. platebykate.com

KREM Z DYNI Z CZERWONYM CURRY

Porcja dla 4 osób.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Sposób przygotowania

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu do momentu, gdy się się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir i smaż około 2 minut tak, by przyprawy zaczęły pachnieć.
  2. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
  3. Dodaj mleko kokosowe, pastę curry, sos sojowy, sok z limonki i cukier. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i miksuj do momentu uzyskania aksamitnego kremu.
  4. Zupę podawaj w miseczkach i udekoruj kolendrą.
Przepis na weekend: krem z dyni z czerwonym curryPrzepis na weekend: krem z dyni z czerwonym curryfot. platebykate.com

Reklama