materiał promocyjny

Wyposażenie gastronomii. Jak wybrać dobry sprzęt?

Wnętrze kuchni
fot. gastroprodukt.pl Dobrej jakości sprzęt to podstawa w gastronomii. Dzięki niemu można działać bez żadnych ograniczeń. Potrzebne Ci wyposażenie do restauracji, kawiarni lub food trucka?
istotne.pl 1 kuchnia, miasto zgorzelec

Reklama

Zobacz, jak wybrać najlepsze i sprawdź, na co musisz zwrócić uwagę, kompletując cały sprzęt. Znajdziesz tu wszystkie najważniejsze wskazówki. 

Planujesz otworzyć lokal gastronomiczny? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz, aby jakość Twoich usług była znacznie wyższa? Musisz więc zadbać o wiele kwestii. Jednak jedną z najważniejszych jest to, abyś postawił na profesjonalne wyposażenie. W gastronomii jest to kluczowe. Kupując najwyższej jakości sprzęt gastronomiczny, inwestujesz w przyszłość swojego biznesu. A to dlatego, że wszystkie takie urządzenia pozwalają na maksymalne wykorzystanie umiejętności pracowników — czy to baristycznych, czy kucharskich, czy też cukierniczych. Poza tym umożliwiają serwis na najwyższym poziomie i dbają o zachowanie jakości produktów. Kompleksowe wyposażenie to podstawa, dlatego nie odkładaj tego na później. Zobacz, jak wybrać sprzęt gastronomiczny do swojego lokalu. 

Czym kierować się przy wyborze wyposażenia do lokali gastronomicznych?

Na rynku znajdziesz bardzo duży wybór wśród urządzeń gastronomicznych. Jak więc skompletować idealny zestaw sprzętów? Przede wszystkim warto pamiętać, że wyposażenie gastronomii należy zawsze wybierać w sposób indywidualny, biorąc przy tym pod uwagę potrzeby konkretnego lokalu. Czynnikiem decydującym o tym, jakie urządzenia będą rzeczywiście potrzebne, jest przede wszystkim rodzaj prowadzonej działalności. Zupełnie inne wyposażenie sprawdzi się bowiem do dużej gastronomii, a inne do lokali serwujących dania na wynos, czy cukierni. To samo dotyczy rodzaju podawanych potraw i wyrobów. W końcu w klasycznej restauracji używa się zupełnie innych sprzętów niż na przykład w pizzerii. 

Kompletując wyposażenie gastronomii, należy oczywiście brać też pod uwagę warunki panujące w danym lokalu. Chodzi tu oczywiście o rozkład wnętrz oraz ich wielkość. Duża kuchnia daje wiele możliwości. W przypadku małej musisz sięgnąć po sprzęty, które pozwolą Ci na maksymalną optymalizację zajmowanej przestrzeni.

Wnętrze kuchniWnętrze kuchnifot. gastroprodukt.pl

Podstawowe wyposażenie gastronomii – najważniejsze urządzenia

Tak jak już wiesz, wyposażenie do gastronomii należy wybierać w sposób indywidualny. Są jednak także takie jego elementy, które okazują się niezbędne niemal we wszystkich lokalach. Jakie więc urządzenia gastronomiczne powinny znaleźć się w każdej kuchni? Do takich sprzętów należy zaliczyć przede wszystkim piec. Używa się go bowiem właściwie wszędzie i do wszystkiego. Dobrej klasy piec jest niezbędny zarówno w restauracji, jak i piekarni, pizzerii, czy też w punkcie fast food. Oczywiście w każdym z tych przypadków wybór powinien paść na sprzęt o nieco innych parametrach. Jednak sam piec należy do najbardziej uniwersalnych elementów wyposażenia gastronomii. 

Kolejnym obowiązkowym punktem są urządzenia chłodnicze. Dotyczy to zarówno lodówek, jak i witryn chłodniczych, kostkarek, czy też zamrażarek. Takie sprzęty są niezbędne do przechowywania niektórych produktów oraz zachowania ich świeżości, a często także do odpowiedniej ekspozycji wyrobów.

Gdzie kupić wyposażenie gastronomiczne?

Hurtownia gastronomiczna to właściwie jedyne miejsce, w którym warto kupować wszelkie sprzęty i urządzenia gastronomiczne. Dlaczego? To całkiem proste. W gastronomii powinno się wykorzystywać jedynie wysokiej klasy sprzęt profesjonalny, który przystosowany jest do konkretnych warunków pracy i niemal nieprzerwanego działania. Takie urządzenia mają zupełnie inne parametry techniczne niż te zwykłe, które kupić można w sklepach z AGD. Co więcej, wykonywane są z materiałów wysoce odpornych na uszkodzenia i kontakt z silnymi substancjami czyszczącymi. Dzięki temu niestraszna im intensywna eksploatacja. 

Obecnie na szczęście nie musisz jeździć od hurtowni do hurtowni, szukając sprzętu o odpowiednich parametrach. Możesz odwiedzić po prostu sklep internetowy i zamówić wszystko w jednym miejscu. Fachowe doradztwo, duży wybór wśród urządzeń, szybka wysyłka i najlepsza jakość – na tym zależy Ci najbardziej? Postaw więc na sklep gastronomiczny gastroprodukt.pl. To autoryzowany dealer najlepszych urządzeń gastronomicznych, zarówno polskich, jak i zagranicznych producentów. Na stronie producenta możesz dosłownie przebierać w wyjątkowych ofertach, dlatego bez wątpienia szybko znajdziesz wszystko to, czego potrzebujesz. 

Dlaczego warto kupić dobry sprzęt gastronomiczny?

Przy prowadzeniu własnego lokalu należy zadbać o wiele rzeczy. Jednak smak i profesjonalna obsługa to bez wątpienia dwie najważniejsze z nich wszystkich. Jeśli więc zależy Ci, by otrzymywać wysokie oceny i rekomendacje klientów, musisz ich zachwycić. A wszystko zaczyna się właśnie od wyposażenia. W końcu nawet najlepszy kucharz nie przyrządzi zachwycających dań, jeśli nie będzie miał do tego odpowiednich warunków. Poza tym, kupując najwyższej jakości sprzęt, zyskujesz też po prostu gwarancję, że będzie służył bezawaryjnie przez długie lata.

Reklama