Kupujecie w Biedronce i Lidlu? Uważajcie na to mięso! Jest ostrzeżenie GIS-u

Kupujecie w Biedronce i Lidlu? Uważajcie na to mięso! Jest ostrzeżenie GIS-u
fot. GIS Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące partii mięsa drobiowego sprzedawanych w sieciach Biedronka i Lidl. Chodzi o salmonellę.
istotne.pl sanepid, mięso

Uwaga na partię mięsa z Biedronki

GIS:

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
Numer partii: 2272003053
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn.

Uwaga na partię mięsa z Lidla

Inspektorat:

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
Numer partii: 2261003858
Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne.

Jakie są zalecenia dla konsumentów?

GIS: – Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.