Nowość: Pizzeria Marceli, to co najlepsze w pizzy włoskiej i amerykańskiej!

Nowość: Pizzeria Marceli, to co najlepsze w pizzy włoskiej i amerykańskiej!
fot. Pizzeria Marceli/FB Nowa pizzeria w mieście oferuje promocje, dowóz w obrębie miasta gratis i zamówienia na telefon do 20:00. Pizzeria Marceli w Hotelu Garden łączy w sobie wszystko to co najlepsze w pizzy włoskiej i amerykańskiej. Oprócz pizzy są też burgery. Maślane bułki robione są według autorskiego przepisu!
istotne.pl pizza, restauracja

Przez pierwszy miesiąc od 4 maja promocja: 2 pizze + 1 gratis! Zamówienia można składać pod numerem 728 008 028 w godzinach 12:00-20:00 przez cały tydzień! Dostawa na terenie całego miasta jest gratis, natomiast do 10 km jej koszt to 9 zł! Można również odbierać zamówienia osobiście przy ul. Piastów 14 (Hotel Garden).

Pizzeria Marceli w Hotelu Garden łączy w sobie wszystko to co najlepsze w pizzy włoskiej i amerykańskiej. Nasze ciasto jest elastyczne, puszyste na brzegach, składniki są starannie wyselekcjonowane i bardzo wysokiej jakości – układamy je na serze tak jak Włosi. Z kuchni amerykańskiej proponujemy również burgery, które z pewnością podbiją podniebienia wszystkich w okolicy! Maślane bułki robimy według autorskiego przepisu, mięso jest codziennie świeże i mielone z najlepszych części wołowiny. Oczywiście do każdego burgera dodajemy frytki gratis!

Pizzeria MarceliPizzeria Marcelifot. Pizzeria Marceli

Początki włoskiej pizzy sięgają starożytnego Rzymu, to tam codziennym posiłkiem był przyprawiony placek posypany serem, którym zajadano się codziennie – był to swego rodzaju street food. Dopiero gdy pierwsze pomidory przybywały z Ameryki, to rozpoczął się nowożytny etap tego dania i w XIX w. powstała margherita – wzór dla obecnych restauratorów. Jest wiele jej odmian we Włoszech, bo każdy region po swojemu ją wytwarza, jednak to neapolitańska została rozsławiona poza granicami kraju. Cechuje ją lekko kruche ciasto, które jest puszyste na brzegach a cienkie w środku, natomiast składniki zawsze znajdują się na serze – to główna cecha pizzy włoskiej. Natomiast w XX wieku włoscy emigranci zapoczątkowali w Nowym Jorku nowy styl – amerykański. Ciasto jest bardziej elastyczne i chrupiące, dzięki temu można złożyć kawałek na pół i ułatwić sobie jej spożywanie, nawet będąc w drodze – dlatego obecnie pizza jest tam najpopularniejszym street foodem.

Serdecznie zapraszamy!

tekst zlecony