Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
Producentem kiełbasy śląskiej z szynki ekstra są Zakłady Mięsne „Olewnik-Bis”. Spółka rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Działania nadzorowane są przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Co więcej, firma poinformowała konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://olewnik.com.pl/.
Co GIS zaleca konsumentom?
Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Więcej informacji na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.