Pospolity grzyb o prozdrowotnych właściwościach. Zbieracie go?

Grzyb czernidłak kołpakowaty
fot. istotne.pl Czernidłak kołpakowaty rośnie nie tylko w lasach i na łąkach, ale też na trawnikach i w parkach na terenach miejskich.
istotne.pl 4 zdrowie, grzyby

Reklama

Grzyb należący do rodziny pieczarkowatych ma specyficzny, podłużny kapelusz. Pod kapeluszem ma blaszki. Grzyb nadaje się do spożycia dopóki jest całkowicie biały na zewnątrz i w środku (po rozkrojeniu kapelusza). Kiedy zaczyna robić się szary i czarny wówczas do jedzenia już się nie nadaje.

Czernidłak kołpakowaty rośnie zarówno w lasach jak i w parkach, na łąkach, trawnikach, przy drogach... Jest pospolity, także na terenach zielonych w miastach.

Zobaczcie co o czernidłaku kołpakowatym opowiada pasjonat grzybów Paweł:

Grzybka można przyrządzać na wiele sposobów. Można go smażyć na masełku, zrobić z niego sos czy też grzybową zupę.

Czernidłak kołpakowaty zawiera minerały: wapń, potas, żelazo, miedź, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B i aminokwasy.

Czernidłaki kołpakowateCzernidłaki kołpakowatefot. istotne.pl

Jak czytamy w serwisie zywienie.abczdrowie.pl:

Jest używany do leczenia cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi), stanów zapalnych organizmu oraz dolegliwości trawiennych.

Ponadto czernidłak kołpakowaty obniża ciśnienie krwi, redukuje bezsenność, bóle głowy, kończyn czy wrażenie suchości w jamie ustnej. Ma działanie antynowotworowe.

Aby uzyskać efekt leczniczy, grzyby należy spożywać systematycznie. Można w tym celu sięgać po grzyby suszone (od 10 g do 20 g dziennie), **mrożone lub świeże (od 100 g do 200 g).

Reklama