Grzyb należący do rodziny pieczarkowatych ma specyficzny, podłużny kapelusz. Pod kapeluszem ma blaszki. Grzyb nadaje się do spożycia dopóki jest całkowicie biały na zewnątrz i w środku (po rozkrojeniu kapelusza). Kiedy zaczyna robić się szary i czarny wówczas do jedzenia już się nie nadaje.
Czernidłak kołpakowaty rośnie zarówno w lasach jak i w parkach, na łąkach, trawnikach, przy drogach... Jest pospolity, także na terenach zielonych w miastach.
Zobaczcie co o czernidłaku kołpakowatym opowiada pasjonat grzybów Paweł:
Grzybka można przyrządzać na wiele sposobów. Można go smażyć na masełku, zrobić z niego sos czy też grzybową zupę.
Czernidłak kołpakowaty zawiera minerały: wapń, potas, żelazo, miedź, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B i aminokwasy.
Jak czytamy w serwisie zywienie.abczdrowie.pl:
Jest używany do leczenia cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi), stanów zapalnych organizmu oraz dolegliwości trawiennych.
Ponadto czernidłak kołpakowaty obniża ciśnienie krwi, redukuje bezsenność, bóle głowy, kończyn czy wrażenie suchości w jamie ustnej. Ma działanie antynowotworowe.
Aby uzyskać efekt leczniczy, grzyby należy spożywać systematycznie. Można w tym celu sięgać po grzyby suszone (od 10 g do 20 g dziennie), **mrożone lub świeże (od 100 g do 200 g).