Główny Inspektorat Sanitarny:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
I dodaje: – Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
Numer partii: 22.09.2024
Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.
Jakie działania zostały podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli?
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę – Spółdzielnię Producentów PolEggs zs. w Krotoszynie – o konieczności wycofania jaj z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności zaś prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Jakie są zalecenia dla konsumentów?
Sanepid: – Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej, pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.