Uwaga na te jajka! Jest ostrzeżenie sanepidu. „Ryzyko zatrucia pokarmowego”

Jajka
fot. unsplash.com (Erol Ahmed) Zalecenia dla konsumentów: – Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
istotne.pl 183 zdrowie, sanepid

Reklama

Główny Inspektorat Sanitarny:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
JajkaJajkafot. GIS

I dodaje: – Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
Numer partii: 22.09.2024
Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.

Jakie działania zostały podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli?

Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę – Spółdzielnię Producentów PolEggs zs. w Krotoszynie – o konieczności wycofania jaj z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności zaś prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Jakie są zalecenia dla konsumentów?

Sanepid: – Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej, pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Reklama