Najsmaczniejsze produkty z Dolnego Śląska? Znacie je?

Raj Pstrąga
fot. UMWD Właśnie rozstrzygnięto dolnośląski konkurs na smaki regionu "Perła 24". Dolny Śląsk słynie z pysznych produktów. Jury konkursu wybrało ten najlepsze.
istotne.pl 86 konkurs, jedzenie, dolny śląsk

Reklama

Do nagrodzonego w tym roku Raju Pstrąga w Stroniu Śląskim z Bolesławca jedzie się tylko 3 godziny. Warto pokonać tę trasę, by skosztować najsmaczniejszej ryby w rejonie: jesiotra. Stawy hodowlane Raj Pstrąga to prawdopodobnie najstarsze w województwie dolnośląskim akweny do hodowli ryb wraz z knajpką podającą dania oparte na rybach z własnego chowu.

Wańczykówka nagrodzona za ser Old Wańczyk mieści się w Górach Kamiennych z pięknym widokiem na Śnieżkę. Old Wańczyk to ser krowi, dojrzewający, wytwarzany z dodatkiem kultur bakterii przeznaczonych do serów typu Old Amsterdam. Wyraźny z lekko pikantnym zapachem i mocno kremowy.

Magia Lawendy nagrodzona za „Mus malinowo-jeżynowy z nutą lawendy” znajduje się w Brzeziej Łące na wschód od Wrocławia. "Makaron orkiszowy" Gospodarstwa Rolnego Majda można kupić w Kaszycach Wielkich od samego gospodarza.

Czym jest słodki zdobywcy nagrody: „Korowol, Korowaj”? Korowaj to weselny chlebek, okrągły placek z ręcznie wykonanymi ozdobami. Wkoło placka ułożony jest wieniec z listków. Na środku korowaja znajduje się kielich szczęścia bądź róża. Symetrycznie ułożone różyczki, szyszki, kaczuszki ze wstążką oraz listeczki. A kurabiedes to greckie maślane ciasteczka z migdałami. Poniżej wszyscy nagrodzeni i wyróżnieni w konkursie.

Uhonorowane produkty regionalne z Dolnego Śląska w 2024 roku

  • Produkty i przetwory mięsne:

Wyróżnienie: „Mięso w wekach” – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Waliszowie

  • Produkty i przetwory z ryb:

Nagroda: „Jesiotr wędzony z Raju Pstrąga” – Raj Pstrąga

  • Produkty mleczne:

Nagroda: „Old Wańczyk” – Wańczykówka Lucyna Wańczyk

  • Miody:

Nagroda: „Miód wrzosowy” – Pasieka Gutek, „Miód ze spadzi liściastej” – Złoty Dar Natury Mirosław Dobrzański, „Miód lipowy” – Pasieka Kubusia

  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Nagroda: „Mus malinowo-jeżynowy z nutą lawendy” – Małgorzata Masternak „Magia lawendy”

Wyróżnienie: „Buraczki marynowane w słoikach” – Gospodarstwo Rolne Andrzej Gulej

  • Produkty zbożowe:

Nagroda: „Makaron orkiszowy” – Gospodarstwo Rolne Majda

  • Wyroby cukiernicze:

Nagroda: „Korowol, Korowaj” – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Waliszowie, „Kurabiedes” – Stowarzyszenie Greków w Polsce Odysseas

Wyróżnienie: „Śląskie Chłopskie Kęsy” – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Rolniczy Handel Detaliczny Jacek Rudy

Napoje bezalkoholowe:

Nagroda: „BioJabłko jednoodmianowy sok jabłkowy odmiany Idared” – BM Bożena Pochodyła

Wyróżnienie: „Syrop z buraka cukrowego” – Maria Mazur, „Sok malinowy naturalny 100% – Maliny z doliny RGD Teresa Grudzień, „Zakwas z kiszonego selera” – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder

Reklama