Od kilku wieków bolesławiecka woda słynie ze znakomitej jakości. Zachwycali się nią książęta i królowie. W 1538 roku w kronice Bolesławca znajduje się wzmianka o cesarzu Fryderyku I, który zaczerpnął dłonią wody u źródła i stwierdził, że działa ona orzeźwiająco.
Woda zaczerpnięta ze źródła miała posiadać cudowne działanie, co było powodem licznych pielgrzymek z Saksonii i Śląska. Źródło zaopatrywało miasto w wodę, którą dystrybuowano systemem wodociągowym. Związana z nim kanalizacja była podstawą systemu irygacji ogrodów i pól (drugiego w Europie po Goudzie w Holandii).
O historii bolesławieckiej kanalizacji przypomina pamiątkowy kamień z tabliczką i wyrytymi datami. Znajduje się on na skwerze przy ulicy Bankowej (przy szkole Podstawowej nr 2). Pomnik został gruntownie odremontowany przez Spółkę PWiK, która dba o tradycję i jakość bolesławieckiej wody.
Laboratorium PWiK w Bolesławcu prowadzi na bieżąco badania jakości wody dostarczanej bolesławianom. Badania są wykonywane przez kompetentny personel, a system jakości jest zatwierdzony przez organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wartości parametrów mikrobiologicznych i fizykochemicznych wody z ujęć miasta i gminy Bolesławiec można znaleźć na stronie internetowej PWiK.
Źródlana woda za grosze
Mieszkańcy miasta i gminy Bolesławiec nie muszą kupować wody źródlanej w sklepie, wystarczy, że odkręcą kran. Nie potrzeba przegotowywać wody z kranu przed wypiciem, bo spełnia ona wszystkie standardy europejskie, a w procesie gotowania cenne dla organizmu składniki są wytrącane.
Woda, aby mogła być bezpieczna dla zdrowia, musi wyróżniać się odpowiednią czystością chemiczną i bakteriologiczną, a wody mineralne odpowiednimi właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Na rynku znajduje się około 300 rodzajów wód butelkowanych, większość z nich to wody źródlane o niskiej mineralizacji. Właśnie taką wodę pozyskujemy z naszych studni głębinowych, która właściwościami i składem mineralnym spełnia kryteria wody źródlanej.
Koszt jednej butelki wody źródlanej (1,5 l) to ok. 1,70 zł. Metr sześcienny (1000 l) wody z kranu to 667 butelek wody za które płacimy w sklepie ok. tysiąc zł. Tymczasem koszt metra sześciennego wody wodociągowej to 3,10 zł z dostawą do domu, wystarczy odkręcić kran.
Twarda woda – zdrowa woda
Twardość wody powszechnie przez konsumentów uważana jest za zjawisko negatywne, gdyż powoduje powstawanie kamienia w czajnikach czy innych urządzeniach grzewczych, wymaga też zwiększenia dozowania środków piorących w pralkach. Kamień to wytrącony podczas gotowania węglan wapnia i magnezu. Związki wapnia i magnezu, które wpływają na twardość wody, mają korzystny wpływ dla zdrowia ludzkiego.
Wyniki badań prowadzone od wielu lat na różnych kontynentach udowadniają, że miękka woda (woda o niskiej twardości) pozbawiona przede wszystkim wapnia i magnezu jest dobra do pralek, lecz nie dla organizmu człowieka. Ludzie pijący twardą wodę np. Gruzini mają zdrowsze serca i żyją dłużej niż Finowie, którzy piją miękką wodę polodowcową.
Woda pitna powinna zatem zawierać przede wszystkim magnez i wapń, które stanowią o jej twardości, ale są niezwykle istotne dla ustroju człowieka. Niedobory tych pierwiastków w organizmie można uzupełniać właśnie poprzez spożycie wody bogatej w te substancje.
Twardość wody z ujęć Bolesławca zawiera się w granicach 100-300mg/l w przeliczeniu na węglan wapnia i lokuje się ona w bezpiecznym i dobroczynnym dla zdrowia zakresie.
Żelazo w zdrowej wodzie
Jeśli woda pochodzi ze studni głębinowych, taka jak bolesławiecka, woda wykazuje często podwyższoną zawartość żelaza. Jest to zjawisko naturalne dla wód podziemnych wgłębnych i wiąże się z rodzajem podłoża, na którym występuje. Żelazo i mangan są skutecznie redukowane w procesie uzdatniania wody.
Natomiast okresowe tzw. zażelazienie wody, które objawia się żółtym zabarwieniem, nie dowodzi pogorszenia jakości wody z ujęcia. Związane jest z płukaniem rur stalowych lub zbyt gwałtownym skokiem ciśnienia, szczególnie w starych instalacjach. Rury stalowe zarastają przez lata użytkowania, tworzy się na nich osad składający się z błony biologicznej i związków żelaza. Okresowe płukanie, wymywające związki z rur, powoduje chwilową niedogodność dla użytkownika. Wypłukane nieczystości muszą wypłynąć przez krany.
Korzyści są jednak długofalowe, to lepsza jakość wody i właściwe ciśnienie w rurach. Dlatego bardzo ważne z punktu widzenia jakości wody jest dbanie o właściwy stan instalacji.
PWiK dba o jakość dostarczanej wody
Spółka PWiK dokłada wszelkich starań aby ta dobra woda docierała do domów i mieszkań w jak najlepszym stanie. Dba o dobry stan sieci dokonując jej przeglądów, okresowego płukania, remontów oraz wymian starych wyeksploatowanych odcinków.
Zawsze po usunięciu awarii sieć podlega płukaniu, wtedy może wystąpić okresowe pogorszenie jakości wody w sieci. Są to sytuacje rzadkie, warto też wtedy swoją instalację przepłukać spuszczając pewną ilość wody.
Należy też pamiętać, że PWiK odpowiada za sieć i przyłącza do wodomierza głównego /w przypadku Spółdzielni Mieszkaniowej są to wodomierze w hydroforniach/, za pozostałą część instalacji, która ma duży wpływ na jakość wody odpowiadają właściciele i zarządcy.
Woda to życie
Życie rozwinęło się w wodzie i nadal jest od niej zależne. Woda jest głównym składnikiem organizmu, stanowi 65-70% masy ciała dorosłego człowieka. Jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie krwi, temperaturę ciała, ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii i wzmaga naturalne procesy odpornościowe.
Jako idealny rozpuszczalnik, woda warunkuje prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych zachodzących w ludzkim organizmie. Z tych też powodów zarówno ilość, jak i jakość wody jest bardzo istotna. Osoba dorosła potrzebuje przeciętnie 2-2,5 litrów wody dziennie, gdyż taka ilość jest wydalana przez skórę, płuca, nerki i przewód pokarmowy.
Dużą część wody dla naszego organizmu pozyskujemy z pokarmów ale musimy też dostarczać ją do organizmu poprzez picie różnych napojów. Najlepiej w postaci czystej dobrze zbilansowanej w składniki wody.
Przyjął się zwyczaj kupowania takiej wody występującej jako mineralna lub źródlana pod różnymi nazwami handlowymi, najczęściej solidnie reklamowanymi. To jest dobry obyczaj ważny w naszej diecie, dobroczynny dla zdrowia pod warunkiem, że interesujemy się składem chemicznym kupowanej wody.
(informacja: PWiK/ii)