Do stworzenia konstrukcji tortu wykorzystano projekt budowlany. Został on powiększony i posłużył cukiernikom do wykonania słodkiej budowli. Teatralny tort miał pół metra wysokości, 80 centymetrów szerokości i 40 centymetrów długości.
Ściany, podłogi i dachy wykonano z ciasta orzechowego i maślanego, zaprawą była masa czekoladowa. Dach teatru został wykonany z marcepanu.
– Jest to kopia budynku – mówi Andrzej Laudański, właściciel cukierni. – Odtworzyliśmy wszystkie okna, drzwi, kolumienki, balustrady.
Teatr z ciasta budowano ponad kilkanaście godzin. Bryła tortu została najpierw obłożona masą, na którą naklejono okiennice i inne detale architektoniczne. – Najbardziej baliśmy się, czy przyklejone szczegóły się utrzymają – mówi Laudański. – W fachowej literaturze napisano, że elementy przykleja się na wodę. Robiliśmy tego rodzaju tort po raz pierwszy, ale wszystko się udało.
Tort podano na gali otwarcia Teatru Starego, jego kształt do końca trzymany był w tajemnicy. Poniżej prezentujemy zdjęcia smakowitego dzieła cukierniczej architektury.
(informacja: Grażyna Hanaf)