Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności

Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności
fot. freeimages.com (cjcj) Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest 7 kwietnia z okazji rocznicy powstania WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) w 1948 r.
istotne.pl zdrowie

Każdego roku motyw przewodni święta poświęcony jest innej tematyce, która podkreśla priorytetowy obszar zdrowia publicznego na świecie. W tym roku lejtmotywem jest Bezpieczeństwo Żywności, a hasłem tegorocznych obchodów – „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów; następuje wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku czy obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością.

Choroby przenoszone drogą pokarmową są przyczyną około 2 mln zgonów w ciągu roku. Ponadto niebezpieczna żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne, jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nawet nowotworów.

Choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego. WHO zaleca stosowanie i propagowanie pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności:

Sanepid/ii