Wielkie lepienie pierogów w Studzionkach

Wielkie lepienie pierogów w Studzionkach
fot. Gmina Rudna Ponad 100 ruskich pierogów ulepili mieszkańcy Studzionek i Kębłowa.
istotne.pl gmina rudna, warsztaty kulinarne

Akcja odbyła się w ramach warsztatów kulinarnych, prowadzonych w świetlicy wiejskiej w Studzionkach. – Chcemy przekazać nasze tradycje i pasję lepienia pierogów naszym dzieciom, a przy okazji dobrze się bawić i dobrze zjeść – mówi Joanna Borejszo ze świetlicy w Studzionkach.

Do tej pory, w ramach warsztatów kulinarnych, mieszkańcy Studzionek uczyli się już, jak przygotować prawdziwe tosty i włoską pizzę. Teraz przyszedł czas na pierogi. – Nie znam takiej osoby, która ich nie lubi. To nasze tradycyjne, polskie danie, które smakuje każdemu – dodaje Joanna Borejszo.

Prawdziwym zaskoczeniem podczas warsztatów był nietypowy sposób lepienia pierogów przez Annę Oleśniewicz – wokalistkę Łemkowskiego Zespołu Folklorystycznego „Roztoka”. Z wyrobionego ciasta przygotowywała nie okrągłe, a kwadratowe placuszki do napełniania farszem – podobne do znanych, włoskich pierożków ravioli. – Przygotowuję w ten sposób pierogi od lat. Ciasto wycinam nożem w kwadraty. Pierogi mogą mieć różny kształt w zależności od sposobu sklejania. Mogą być kwadratowe, a nawet trójkątne. Są również bardzo małe, co wymaga dużej precyzji w lepieniu – wyjaśnia Anna Oleśniewicz.

Zwieńczeniem warsztatów kulinarnych była, oczywiście, pierogowa uczta.

Gmina Rudna/ii