Papryka i spółka - jak wplatać paprykę do jesiennego menu?

Papryka i spółka - jak wplatać paprykę do jesiennego menu?
fot. castellocheese.com Jesień to urzekająca pora roku. Choć dni stają się coraz krótsze, a temperatury spadają, zawsze możesz poprawić sobie humor, przygotowując pyszne dania, którymi uraczysz podniebienie własne, rodziny oraz gości Twojego domu.
istotne.pl

Możliwości masz całe mnóstwo! Jednym z wartych uwagi warzyw, dostępnych na wyciągnięcie ręki, jest papryka. Dlaczego warto włączyć ją do jesiennego menu i jak komponować ją z wykwintnymi serami?

Papryka - warzywo pełne zdrowia!

Wartość odżywcza papryki jest bezcenna. 100 gramów czerwonej papryki to jedynie 32 kalorie, za to solidna dawka witaminy C, beta-karotenu, wapnia i potasu. Dzięki zawartości polifenoli, papryka pomaga w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzeniowe. Jest więc doskonała dla dbających o linię, piękny wygląd i odporność. Danie z papryką w roli głównej to świetny pomysł na coś pysznego na randkę, gdyż warzywo to uchodzi za niezły afrodyzjak. Jego zaletą jest też łatwa dostępność, bo przecież bez problemu i za przystępną cenę kupisz je w każdym warzywniaku czy na bazarze. Dodanie papryki do posiłków podnosi nie tylko walory odżywcze, ale i działa na zmysły. Ma ciekawy smak i pięknie prezentuje się na talerzu - możesz wybierać spośród wersji w kolorze czerwonym, zielonym, pomarańczowym, żółtym. Przepisów z wykorzystaniem papryki jest całe mnóstwo! Sprawdź inspiracje kulinarne przygotowane we współpracy z serwisem castellocheese.com/pl-pl/.

Rozgrzewające pyszności

Papryka zawsze zdaje egzamin jako warzywny dodatek do deski serów, smakuje też świetnie w sałatkach czy na kanapkach. Jej charakter idealnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami serów, dlatego jeśli nie masz pomysłu na lekki, zdrowy, a przy okazji pyszny lunch czy podwieczorek - oto idea doskonała! W okresie jesiennym pewnie jednak częściej niż na zimne przekąski, masz ochotę na coś, co Cię wzmocni i solidnie rozgrzeje. Szukasz nowych inspiracji? Sięgnij po paprykę! Na Twoim stole przepięknie zaprezentują się na przykład kolorowe papryki faszerowane. Nadziewać możesz je warzywami, pieczarkami, mięsem mielonym, ryżem, kaszą. A co powiesz na nadzienie składające się z ugotowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera z niebieską pleśnią, takiego jak Castello Danish Blue i czegoś, co ciekawie przełamie słony smak, na przykład... jesiennej gruszki albo aromatycznej brzoskwini? Całość przypraw według własnego uznania i przykryj kołderką startego, żółtego sera. Pyszności! Jeśli natomiast uwielbiasz tarty, zamiast słodkiej wersji z jabłkami albo śliwkami, wypróbuj coś na słono. Czerwona papryka i miękki ser z białą pleśnią skomponują się niebiańsko z delikatnym smakiem ciasta. Do tarty możesz dodać inne ulubione składniki - zielone liście szpinaku, pomidora, cebulę, czosnek, kilka oliwek, zioła. Z pewnością uda Ci się samodzielnie skomponować wymarzony skład. Kiedy natomiast chcesz zjeść coś gorącego na szybko, do prostego omletu dodaj pokrojoną w małe paseczki paprykę i kilka kawałków sera - sposób na wykwintny posiłek dla zabieganych!

Zupa na każdą porę dnia

Utarło się, że zupa jest pierwszym daniem obiadowym. Jesienią jednak, kiedy organizm potrzebuje czegoś ciepłego, pożywnego, co wzmocni naturalną odporność, możesz skusić się na kremową zupę już w porze śniadania. Taki posiłek doda Ci energii na cały dzień! Zupa jest też świetnym pomysłem na lunch - tym bardziej, jeśli dwudaniowy obiad to dla Ciebie zdecydowanie za dużo. Z czego ugotować pyszną, jesienną zupę? No pewnie, że z papryki. Połącz w garnku paprykę czerwoną i żółtą, dodaj marchewki, pomidory, cebulę, wzbogać smak ząbkiem czosnku. Będzie jeszcze ciekawiej, kiedy w tym bogatym zestawie znajdzie się miejsce dla kilku kawałków delikatnego sera, na przykład Castello Golden. W takiej zupie nie może też zabraknąć listków świeżej bazylii, która podkreśli smak pozostałych komponentów. Zupę zajadaj solo lub z grzankami. Pyszna, kremowa zupa z papryki to także świetny pomysł, jeśli przygotowujesz domowe przyjęcie i liczy się nie tylko smak potraw, ale także ich wygląd. Czym udekorować zupę, jeśli nie tradycyjnym kleksem śmietany? Otóż w sam raz będzie odrobina pokruszonego sera niebieskiego, a do tego posiekana natka pietruszki. Bo przecież jesień musi być kolorowa!

Zapraszamy po więcej na witrynę http://www.castellocheese.com/.