Pałeczka krwawa
Serratia marcescens 01.jpg
Pałeczka krwawa na płytce z agarem
Systematyka
Królestwo bakterie
Typ proteobakterie
Rodzina Enterobacteriaceae
Rodzaj Serratia
Gatunek Pałeczka krwawa
Nazwa systematyczna
Serratia marcescens
Pałeczka krwawa, pałeczka cudowna (Serratia marcescens) – urzęsiona, nieprzetrwalnikująca, bezotoczkowa bakteria Gram ujemna.
Kolonie na mącznej podsypce chlebowej w plastikowych pudłach na chleb
Jest to ruchliwy organizm w kształcie pałeczki, mogący wzrastać w przedziale temperatur 5–40 °C i w pH o poziomie 5–9. Charakterystyczną cechą wyróżniającą te pałeczki od innych Enterobacteriaceae jest wytwarzanie 3 enzymów hydrolitycznych DNazy, żelatynazy i lipazy.
Dzięki wytwarzaniu czerwonego pigmentu (prodigiozyny[1]) oraz zdolności wzrostu na skrobi zawartej w chlebie, to właśnie ta bakteria mogła być odpowiedzialna za niektóre przypadki rzekomo będące cudami eucharystycznymi, polegającymi na pojawieniu się substancji przypominającej krew na hostii[2]. Po naukowym wyjaśnieniu zjawiska Kościół katolicki wprowadził szczegółowe przepisy określające warunki przechowywania hostii oraz okres maksymalnego przechowywania...
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82eczka_krwawa