Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że w tym roku szkolnym wesprze finansowo program unijny "Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych". Dzięki temu uczniowie szkół podstawowych, poza dopłatami unijnymi, skorzystają również z dotacji budżetowej. Natomiast dzieci i młodzież z przedszkoli i gimnazjów otrzymają dodatkowo dopłatę ze środków Funduszu Promocji Mleczarstwa. Wszystkim młodym ludziom pozwoli to na spożywanie w ciągu roku szkolnego:
- mleka bez dodatków smakowych – bezpłatnie
- mleka smakowego, jogurtu naturalnego, twarogów i twarożków lub serów żółtych – po znacznie obniżonych cenach
Jednocześnie Agencja Rynku Rolnego przesłała broszurę informacyjną "Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych" oraz płytę CD, zawierającą informacje, jak skutecznie ubiegać się o dopłatę unijną, dopłatę krajową czy dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleczarstwa, oraz potrzebne formularze. Materiały te zostały wręczone placówkom oświatowym województwa dolnośląskiego podczas konferencji dyrektorów szkół i placówek oświatowych, organizowanych przez Dolnośląskie Kuratorium Oświaty.
Mleko jest najłatwiej dostępnym, bogatym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Jedna szklanka mleka zawiera około 300 mg tego cennego pierwiastka. Naukowcy i lekarze na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik diety, zwłaszcza w okresie rozwoju człowieka. Pite w dzieciństwie – to zastrzyk zdrowia na całe życie.
(informacja Jerzy Małachowski/GA)