Kompozycje wielkanocne jury oceniało na podstawie takich kryteriów, jak: estetyka, zaprojektowanie, naturalność czy zastosowanie elementów regionalnych. Poziom prac był, zdaniem komisji konkursu, wyższy niż w roku ubiegłym. Wśród tradycyjnych motywów świątecznych zdecydowanie dominowały kurczaczki, ale nie zabrakło też zajączków, baranków i pisanek. I miejsce – jednogłośnie! – zajęła Krystyna Ilczyna z Bolesławic, która zaprezentowała przepiękną kompozycję ze skorupek jaj w kwiatach. II miejsce ex aequo zajęły dwie panie: Elżbieta Pachołek z Rakowic oraz Elżbieta Lisiewicz z Otoku. III miejsce – aż cztery osoby: Renata Boruckia z Kraśnika Górnego, Wiesława Kruk, Rozalia Gajewska oraz Aneta Górka z Golnic.
Drugi konkurs miał zasięg powiatowy. Do Golnic zjechały Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu bolesławieckiego. Gospodynie zaprezentowały przeróżne wypieki i wyroby kulinarne. Na konkursowych stołach królowały głównie jajka przyrządzone na różne sposoby, żurki, kiełbasy, mięsa pieczone oraz pasztety faszerowane. I miejsce zajęło KGW Żeliszów, II – KGW Otok i KGW Nowe Jaroszowice, III miejsce zaś przypadło Kołom ze Starych Jaroszowic, Kraśnika Dolnego i Jurkowa. Widzom, którzy mogli skosztować każdej z potraw, również pozwolono wybrać tę najsmaczniejszą. Okazała się nią faszerowana wątróbka, przygotowana przez KGW z Przejęsławia.
Oba konkursy odbywają się od kilku już lat. Ich organizatorami są: Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich, Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Bolesławcu z/s w Kruszynie oraz Powiatowy Zespół Doradców DODR w Bolesławcu.
(informacja Beata Widera/GA)