Serce dla serca. Podwyższony poziom cholesterolu- leczenie

Serce dla serca. Podwyższony poziom cholesterolu- leczenie
fot. Głos Bolesławca Wpis archiwalny – Głos Bolesławca.
istotne.pl bolesławiec

Celem leczenia obniżającego po-ziom cholesterolu i tłuszczy powinno być uzyskanie wartości granicznych (progowych 200 ml/dl) po-danych wskaźników. Przy osiągnięciu normalizacji cholesterolu w surowicy kolejne badania kontrolne w pierwszym roku wykonuje się 4 razy, a w następnych latach 2 razy w ciągu roku. Leczenie podwyższonego poziomu cholesterolu rozpoczyna się zawsze od leczenia dietetycznego. Dieta ma znaczenie podstawowe. Odpowiednio dobrana dieta może być bardzo pozytywnym czynnikiem dla zapewnienia zdrowia. I odwrotnie: niewłaściwa może bardzo zaszkodzić.
Podstawową rolę w miażdżycy odgrywają wolne rodniki wytwarzane wewnątrz organizmu lub dostarczone zewnętrznie. Wolne rodniki działają szkodliwie na komórki, na kwasy nukleinowe, na procesy enzymatyczne, degradację kolagenu, Uszkodzenie bron komórkowych, zaburzenia syntezy prostacykliny. obrona organizmu przeciw wolnym rodnikom to antyoksydanty ("zmiatacze" wolnych rodników). Przy przyrządzaniu posiłków zwracamy uwagę na pewne ważne elementy. Potrawy winny być gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, na ruszcie, w kuchni mikrofalowej, itp.
Zaleca się znaczne ograniczenie smażenia (szczególnie niekorzystne jest smażenie na olejach obfitujących w wielonienasycone kwasy tłuszczowe np. palmowy lub kokosowy). Natomiast nadają się oleje o dużej ilości mononienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej oliwkowy lub rzepakowy, nisko erukowy. Wyklucza się z diety produkty smażone wielokrotnie, jak frytki i pączki. Odrzucić należy też tłuszcze z wywarów mięsnych i zup (rosoły).
Praktyczne zalecenia leczenia:
1. unikanie pokarmów wprowadzających zewnętrznie rodniki, lub takich, które w obróbce technicznej powodują wytwarzanie rodników (np. tłuszcze zwierzęce i niektóre roślinne, leki – antybiotyki, antracyklinowe, karcinogeny, papierosy).
2. Promocja prawidłowego, zdrowego żywienia, a więc postępowanie dietetyczne w oparciu o dzienne racje pokarmowe do około 2000 kcal, ograniczenie spożywania tłuszczów nienasyconych do 10% w diecie I stopnia oraz powyżej 7% w diecie II stopnia (spożywanie najlepiej w surowej postaci tłuszczów roślinnych). Zalecanie spożywania błonnika pokarmowego, a więc chleba razowego, grahama, kaszy gryczanej, płatków owsianych, fasoli, soczewicy, itp. Dużych ilości owoców, zwiększonej konsumpcji ryb.
3. Uzupełnienie pożywienia naturalnymi antyoksydantami, takimi jak: Vitamina C, E, A (tran), jak również uzupełnianie pokarmów pierwsiastkami śladowymi, a więc magnezem, selenem, miedzią, cynkiem.
4. Stosowanie regularnego wysiłku fizycznego oraz obniżenie nadwagi.
5. Redukcja stresów, gdyż powyżej 75% cholesterolu jest wytwarzane w wątrobie pod wpływem adrenaliny.
Jeżeli lecząc dietą nie uzyskamy pożądanych wartości cholesterolu, wdrażamy leczenie farmakologiczne. Strategia farmakologicznego leczenia należy do lekarza i wymaga precyzyjnego dobrania leku i sumiennej współpracy pacjenta. Wyróżniamy teki pierwszej linii:
- żywicowe wymienniki jonowe, np. cholestyramina i kolestipol,
- inhibitory reduktory HMG-CoA, np. Lovastatyna (Mevacor), Simvastatyna (Zocor) i Prawastatyna,
- kwas nikotynowy. Leki drugiej linii
- pochodne kwasu fibrynowego (klofibrat), lipomid, bezamidin, lipanthyl) mają przede wszystkim działanie pomocnicze.
Przypominam, że leczenie środkami farmakologicznymi prowadzi do wartości progowych. Wiadomo, że niska zawartość cholesterolu w organizmie łączy się ze wzmożoną zachorowalnością na nowotwory złośliwe. A więc cholesterol jest związkiem bardzo potrzebnym w przemianach ustrojowych, a nadmierne jego obniżenie jest niepożądane. Proszę pamiętać o naturalnych antyoksydantach (Vit. A, E, C) w czasie leczenia podwyższonego cholesterolu, jak również w zagrożeniach nowotworami.