W projekcje udział brali uczniowie z klasy technikum ekonomicznego, technikum hotelarskiego, technikum organizacji reklamy oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Praktykę młodzież odbywała w Chemnitz (Niemcy). Część pobierała naukę u rzeczywistych pracodawców (TH i TŻ), a część praktykowała w niemieckich przedsiębiorstwach symulacyjnych (TE i TR). Praktyka trwała 4 tygodnie. Według uczestników, to była superprzygoda.
Zajęcia dla ekonomistów polegały na prowadzeniu własnego przedsiębiorstwa handlowego na zasadach prawa niemieckiego, ale przede wszystkim unijnego. Uczniowie z technikum hotelarskiego zajmowali się przede wszystkim obsługą gości hotelowych i prowadzili room service.
Marketingowcy uczyli się skutecznych sposobów oddziaływania na konsumentów i tworzyli wizualizacje kampanii reklamowych. Zaś grupa żywienia poszerzała umiejętności kulinarne, ucząc się przygotowywania potraw regionalnych oraz kultury obsługi gości.
Oczywiście, uczniowie nie spędzali czasu wyłącznie na nauce i poszerzeniu umiejętności zawodowych. Bardzo dużo zwiedzali, poznawali kulturę i zwyczaje. Szlifowali język i zawierali nowe znajomości.
Praktyka zakończyła się poszerzeniem kompetencji zawodowych. W poniedziałek 2 października podczas uroczystości z okazji święta szkoły wszystkie grupy zawodowe prezentowały nabyte podczas praktyk umiejętności. Uczestnicy odebrali też Certyfikaty Europass.
Gratulujemy!