Odbędą się mistrzostwa w krojeniu cebuli

Cebula
fot. sxc.hu Po raz pierwszy w czasie Bolesławieckiego Święta Ceramiki odbędą się Wielkie Gotowanie Zupy Cebulowej oraz Mistrzostwa Dolnego Śląska w Krojeniu Cebuli. Obie cebulowe imprezy zaplanowano na 20 sierpnia na skwerze w Rynku.
istotne.pl 0 święto ceramiki

Reklama

Zupa będzie gotowana w kotle o pojemności 3 800 litrów. Do jej ugotowania zostanie zużyte 1 500 litrów wody. Organizatorzy planują wykorzystać imponującą ilość składników. Będzie to około 300 kg cebuli, 7 kg bulionu w paście, 0,3 kg mielonego pieprzu, 10 kg mąki, 10 kg masła, 15 litrów oleju, 100 kg ziemniaków, 6 kg soli, około 50 kg żółtego sera, 200 jajek, 40 kg marchwi, 25 kg pietruszki i 10 kg selera. Do zupy zostaną usmażone grzanki. Posłuży do tego patelnia o powierzchni 2,1 m². Degustacja dania rozpocznie się o 16:30.

Wcześniej rozegrane zostaną Mistrzostwa Dolnego Śląska w Krojeniu Cebuli. Mistrzostwa mają charakter otwarty i będą przeprowadzone w dwóch kategoriach: zawodowców i amatorów. Każdy z zawodników otrzyma do pokrojenia 5 kg cebuli w łupinach. Oceniany będzie czas i jakość pokrojonej cebuli. Im drobniejsze i równe kostki tym wyższa punktacja. Zmagania zawodników będą oceniane przez specjalną komisję. W jej składzie znajdą się: przedstawiciel organizatora, zawodowy kucharz, osoba z publiczności i przedstawiciel mediów. Zawodnik będzie wykluczony z konkursu kiedy się skaleczy lub kiedy nie będzie grać fair play.

Organizatorami wielkiego gotowania i krojenia cebuli są Bolesławiecki Ośrodek Kultury i Teatr Kulinarny.

Zobacz także

Teatr Kulinarny

Reklama