Podczas festiwalu kulinarnego „Ale Pasztet!” na Zamku w Kliczkowie promowano dwie wyjątkowe pozycje kucharskie. Książkę mistrzów kuchni „Gotuj jak Top Chef” oraz świetną pozycję Grzegorza Sobela „Za stołem w Kliczkowie” z unikatowymi przepisami kuchni dworskiej od XVI wieku.
– To smakowita archeologia kuchni – mówił na spotkaniu z dziennikarzami Piotr Bikont. – W mojej domowej bibliotece pozycje napisane przez Grzegorza Sobela zajmują sporo miejsca – dodał krytyk kulinarny.
Książęta na zamku w Kliczkowie jadali na obiad klopsiki cielęce, pasztet z marynowanego kwiczoła z farszem z dziczyzny, świeżego łososia á la matelote (po marynarsku), pieczony comber jeleni, a na deser serwowano im: torty migdałowe, paczki hiszpańskie, czy ciasteczka maślane z musem wiśniowym.
Z książki „Za stołem w Kliczkowie” można dowiedzieć się nie tylko, co jadali książęta na obiad. Można też zrekonstruować kilkusetletnie przepisy, choć szef kuchni z Kliczkowa mówił, że nie jest to łatwe, wymaga cierpliwości i ogromnej koncentracji, ale wyzwanie się opłaca. W Kliczkowie można zjeść jedno z dań ze starych przepisów, jest to pasztet z animelki (grasicy) cielęcej.
Agnieszka Buch promowała innego rodzaju kuchnię: mistrzowską, ale jednocześnie prostą. – Przepisy które znajdują się w „Gotuj jak Top Chef” nie mają udziwnionych składników, można je przygotować z tego, co się ma w lodówce – mówiła uczestniczka popularnego programu kulinarnego. – W książce czytelnik znajdzie 30 pomysłów na zestawy obiadowe: przystawka, danie, główne deser oraz bardzo pomocne rady szefów kuchni.
Prezenty dla Czytelników
Dla naszych Czytelników mamy pięć 30% bonów rabatowych na książkę „Gotuj jak Top Chef” oraz dwie książki „Za stołem w Kliczkowie” obie z autografem Piotra Bikont, który opatrzył książkę autorstwa Grzegorza Sobela krótkim wstępem. Aby otrzymać bon lub książkę wystarczy napisać do nas za pomocą formularza kontaktowego.