Dużo mówi się o znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu dzieci, lecz świadomość w tym zakresie jest wciąż niezadowalająca. Nauczycielki postanowiły pokazać dzieciom, jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie.
Na stołach znalazły się same zdrowe przysmaki: biały i żółty ser, jajka, wędliny, warzywa, owoce, jogurty i mleko. Mali kucharze z zapałem zabrali się do pracy. Po kilkudziesięciu minutach na talerzykach pojawiły się myszy z białego sera, żaglówki z jajek i pomysłowe, kolorowe kanapki. – Miło było przygotować i zjeść śniadanie w gronie tylu koleżanek i kolegów – mówią uczniowie SP w Ocicach.
W zmaganiach towarzyszyli im uczniowie II Prywatnego Gimnazjum, którzy uwiecznili pracę dzieci na taśmie filmowej. Reportaż z tego wydarzenia będzie ciekawą pamiątką.
Na specjalną uwagę zasługuje obecność rodziców, na których pomoc grono pedagogiczne zawsze może liczyć.
W tym dniu społeczności szkolnej udało się połączyć miłe z pożytecznym. Dzieci dobrze się bawiły, a przy tej okazji dowiedziały się, jak ważne jest codzienne zdrowe śniadanie. To dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej się koncentrują i mają ochotę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Jolanta Wołoszyn/ii