– To drugie takie warsztaty z młodymi ludźmi w Polsce i jestem pozytywnie zaskoczony, że są tu zdolne ręce do pracy. Brawa za propozycje dań regionalnych i sezonowych, które odbiegają od tradycyjnych przyzwyczajeń Polaków, jakimi są kotlet schabowy, kurczak czy pizza – mówił Robert Sowa, mistrz kulinarny, autor książek i szef restauracji Sowa & Przyjaciele, o której w czerwcu ub.r. usłyszała cała Polska (afera podsłuchowa).
Młodzi kucharze pod okiem doświadczonych restauratorów przygotowali pyszne, wręcz ekskluzywne dania, których nie powstydziliby się najlepsi w tej branży: dorsz w sosie ogórkowo-koperkowym, podany z kiełkami; kaczka w karmelizowanych gruszkach oraz policzki wieprzowe z czerwoną i zieloną soczewicą. – To dla dzieci niecodzienna lekcja dobrej kuchni oraz inspirujące doświadczenie – podkreślali nauczyciele.
Powiat Bolesławiecki/ii