Uwaga! Groźna bakteria w kiełbasie śląskiej

Uwaga! Groźna bakteria w kiełbasie śląskiej
fot. freeimages.com (24youphotography) W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
istotne.pl zdrowie, gis, kiełbasa

Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Producentem kiełbasy śląskiej z szynki ekstra są Zakłady Mięsne „Olewnik-Bis”. Spółka rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Działania nadzorowane są przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Co więcej, firma poinformowała konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://olewnik.com.pl/.

Co GIS zaleca konsumentom?

Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Więcej informacji na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.