Skażone mięso z Irlandii w powiecie bolesławieckim

Skażone mięso z Irlandii w powiecie bolesławieckim
fot. www.sxc.hu Surowy boczek skażony dioksynami wykryły służby weterynaryjne w powiecie legnickim i bolesławieckim. Trwa wycofywanie mięsa ze sklepów.
istotne.pl weterynarz, mięso, dioksyna, boczek

Skażone dioksynami mięso z irlandzkich rzeźni pojawiło się na terenie powiatu legnickiego i bolesławieckiego – poinformował portal Wirtualna Polska. Służby weterynaryjne wykryły dioksyny w surowym, mrożonym boczku. Trwa wycofywanie skażonego mięsa ze sklepów.

Mięso z Irlandii sprowadziło trzech polskich importerów. Kupiło je 28 zakładów przetwórczych znajdujących się na terenie województw: mazowieckiego, wielkopolskiego, łódzkiego, podkarpackiego, dolnośląskiego, śląskiego, podlaskiego, kujawsko-pomorskiego i świętokrzyskiego. Mięso pochodzi z przerobu zwierząt, które były karmione skażoną paszą.

Aktualizacja 2008-12-10 13:40

Mięso z Irlandii było dostępne w dwóch niewielkich sklepach na terenie powiatu bolesławieckiego. Towar został wycofany ze sprzedaży. Próbki mięsa wysłano do analizy. Obecnie na rynku bolesławieckim nie ma już skażonego mięsa, które mogło być niebezpieczne dla zdrowia.

(informacja ii)

Zobacz także

Panika na Dolnym Śląsku - sklepy wycofują skażone mięso