Karmienie doskonałe!

Karmienie doskonałe!
fot. Krzysztof Gwizdała Pomimo, że jest to naturalna czynność, karmienie maluszka wzbudza wiele kontrowersji, niepokoju oraz obaw. Jak podawać mleko, stosować karmienie piersią i butelką czy tylko jedną z metod?
istotne.pl dziecko, niemowlę, karmienie

Czy młoda mama będzie miała wystarczającą ilość pokarmu albo na czym polega ściąganie mleka? Te i inne pytania nasuwają się kobiecie, która za chwilę będzie trzymała w ramionach swoje dziecko i będzie odpowiedzialna za dostarczenie mu pokarmu. Najważniejsze to zachować spokój oraz zdać się na matkę naturę, która pokieruje organizmem naszym i noworodka. Dla ułatwienia zbieramy wszystkie informacje w przydatną całość.

Karmienie mlekiem matki

Mleko matki jest pierwszym i najzdrowszym pokarmem dla nowo narodzonego maluszka. Zawiera wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, które niezbędne są do rozwoju dziecka. Mleko z piersi pozbawione jest sodu, za to posiada idealne proporcje składników mineralnych, witamin, węglowodanów, białek, enzymów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wszystkie narządy oraz organy dziecka działają prawidłowo. Naturalne pochodzenie mleka sprawia, że łatwiej się ono trawi, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania gazów jelitowych oraz problemów z wypróżnianiem. Przekłada się to na spokojny, zdrowy sen tak bardzo potrzebny noworodkowi do osiągnięcia pełnego rozwoju. Mleko matki to naturalny wzmacniacz odporności dziecka, które jest mniej podatne na infekcje czy zapalenia. Mniej jest także narażone na alergie pokarmowe, a dzięki temu, że maluch je te same smaki co mama, rozwijają się jego kubki smakowe i szybciej poznaje różnorodne smaki. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlę powinno być karmione piersią i tylko piersią minimum przez 6 pierwszych miesięcy życia. Po tym czasie naturalne karmienie można kontynuować, a w zależności od decyzji matki także dodawać powoli nowe smaki do diety malucha.

Mama wraca do pracy

Niekiedy mama zmuszona jest wcześniej wrócić do pracy, ale z uwagi na świadomość korzyści z karmienia piersią nie chce przerywać tej metody zastępując pierś butelką. Jest to doskonałe rozwiązanie kiedy z maluchem zostaje tata lub babcia, którzy mogą podać pokarm pod nieobecność mamy. Odciąganie mleka jest najlepszym sposobem wydłużenia karmienia naturalnym pokarmem bez względu na sytuację. Karmienie piersią i butelką z jednej strony utrzymuje więź oraz bliskość z mamą, wpływa na rozwój i aspekty zdrowotne dziecka, a z drugiej pozwala na większą swobodę kobiety czy powrót do pracy. Warto wiedzieć, że takie karmienie najlepiej wprowadzić nie wcześniej niż po uregulowaniu karmienia, czyli unormowaniu konkretnych, stałych pór dnia. Średnio jest to nie szybciej jak trzy miesiące po porodzie. Nie mniej jednak już wcześniej warto zaopatrzyć się w laktator, z uwagi na bardzo duża ilość mleka, która trzeba będzie odciągać z piersi. Bardzo ważna jest obserwacja dziecka oraz wyczucie odpowiedniego momentu. Zaleca się moment połączenia karmienia piersią i butelką przeciągać, jak najdłużej ponieważ niektóre dzieci po rozpoczęciu przygody ze smoczkiem nie chcą już powrócić do ssania piersi. Dowiedz się więcej na http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci/karmienie-piersia/karmie-moim-mlekiem-ale-z-butelki

Ściąganie mleka

Młoda mama może mieć różne wyobrażenia na temat odciągania mleka piersią. W tym celu stosuje się dwa sposoby: mechaniczny i ręczny. Pierwszy polega na skorzystaniu z pomocy laktatora elektrycznego, który wyposażony jest w pompkę wciągającą brodawkę. Pod jej wpływem mleko zaczyna wytryskiwać do pojemnika. Dostępne są także laktatory ręczne, ciche, ale męczące. Ręczne odciąganie pokarmu następuje poprzez delikatne uciskanie piersi. Nie wymaga żadnych dodatkowych sprzętów urządzeń oraz zapewnia dogłębny masaż. W 15 minut jesteśmy w stanie uzyskać około 100 ml mleka. Zanim przystąpimy do zabiegu umyjmy ręce oraz pojemnik, a następnie palcami powoli masujemy pierś od nasady do brodawki. Kładziemy dłoń na piersi: kciuk na górze, reszta palców pod spodem. Naciskamy delikatnie brodawkę, przyciskając całą pierś do klatki piersiowej. Ruchy powtarzamy, aż mleko przestanie lecieć, wtedy przesuwamy dłoń i zaczynamy od nowa. Odciągnięte mleko możemy przechowywać max. 4 godziny w temperaturze pokojowej (20-25°C) od momentu odciągania aż do spożycia lub max. 2 doby w lodówce w temperaturze niższej niż lub równej 4°C. Warto wiedzieć, że mleko możemy zamrozić na 4 miesiące w zamrażarce w temperaturze –18°C, ale nie takie które uprzednio było przechowywane w lodówce. Mleko rozmrożone należy podać dziecku do 24 godzin i absolutnie nie wolno go ponownie zamrażać.