Spróbuj pasztetu robionego przez najlepszych kucharzy w Polsce!

Spróbuj pasztetu robionego przez najlepszych kucharzy w Polsce!
fot. Zamek Kliczków Na zamku w Kliczkowie rozpoczyna się jeden z najbardziej wyczekiwanych konkursów gastronomicznych w tym roku. Wstęp na wydarzenie jest całkowicie wolny.
istotne.pl ale pasztet, zamek kiliczków, sylwia biały, mariusz szwed, tomasz welter

Impreza rozpoczyna się o godzinie 8:30 w sobotę (24 października). Corocznie konkurs Ale pasztet! odbywa się w ramach Kulinarnego Pucharu Polski i promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich, co podkreśla wyjątkowe miejsce, jakim jest Zamek Kliczków. Podczas tej trzydniowej uroczystości każdy będzie miał okazję zobaczyć kulinarne popisy gwiazd takich, jak Sylwia Biały, Mariusz Szwed, Tomasz Welter czy Marcin Świder.

W konkursie podzielonym na 3 poziomy zmierzą się amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonalni kucharze, a zwycięstwo będzie przepustką do zawodów Kulinarnego Pucharu Polski.

Harmonogram imprezy Ale Pasztet! 2015

Sobota 24 października

08:30 Oficjalne rozpoczęcie konkursu i gotowania przez profesjonalistów
10:30-11:00 Prezentacja piwa Litovel
11:00-11:45 Prezentacja I – Tomasz Welter- Bonduelle
11:45-12:30 Prezentacja II – DORADO
12:30-13:30 Prezentacja III – Hotel Tumski i Zamek Kliczków
13:30-14:00 Prezentacja IV – Tomasz Welter – Bonduelle
14:00-14:45 Prezentacja V – Marcin Świder – Iglotex
14:45-15:30 Prezentacja VI – Tomasz Welter – Bonduelle
15:30-16:30 Prezentacja VII – Marcin Świder – Iglotex
16:30-18:00 Zakończenie gotowania, próbowanie potraw, narada jury
16:30-19:00 Konkurs barmański, prezentacje sponsorów i część wystawiennicza
18:00-19:00 Konferencja prasowa dla dziennikarzy
19:00-19:45 Narada jury konkursu dla barmanów,
20:00 Gala Dinner, wyniki konkursów, wręczenie nagród
21:15-21:30 Niespodzianka!, wystąpienia sponsorów
22:00 Poczęstunek

Niedziela 25 października

10:00 Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Szkół o profilu gastronomicznym
10:00 Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów
10:00 Oficjalne rozpoczęcie konkursu na nalewki, pasztety, dania mączne i jednogarnkowe
10:00 Rozpoczęcie dyżuru ekspertów z Poradni Dietetycznej Kaloris z Żagania połączonego z możliwością wykonania pomiarów ciała oraz opracowaniem optymalnego jadłospisu w zależności od rodzaju schorzenia czy też aktywności fizycznej i trybu życia
11:00 Rozpoczęcie pokazu kulinarnego w wykonaniu Marcina Świdra – Iglotex
12:00 Rozpoczęcie Warsztatu Kulinarnego na temat: „Zioła w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu Tomasza Weltera – Bonduelle
12:00 Rozpoczęcie warsztatów z Fotografii Kulinarnej (liczba miejsc ograniczona – zgłoszenia na m.leszczynski@borydolnoslaskie.org)
13:00 Rozpoczęcie pokazu kulinarnego na temat: „Przystawki w tradycyjnej kuchni regionu” w wykonaniu finalistki pierwszej edycji programu Hell`s Kitchen Sylwii Biały oraz uczestnika programu Master Chef Mariusza Szweda
14:00 Rozpoczęcie Pokazu Kulinarnego firmy Zeelandia
14:00 Charytatywny poczęstunek dla zaproszonych gości

Link do wydarzenia na Facebooku

Strona internetowa Zamku Kliczków

Plakat Ale Pasztet 2015Plakat Ale Pasztet 2015fot. Zamek Kliczków