10 edycja Konkursu Regionalnych Potraw Wielkanocnych, zorganizowana przez Starostwo Powiatowe, Powiatową Radę Kół Gospodyń Wiejskich oraz Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Bolesławcu z/s w Kruszynie, odbyła się w sobotę, 9 kwietnia, w auli I Liceum Ogólnokształcącego w Bolesławcu. Wśród gości znaleźli się m.in. starosta Cezary Przybylski, wicestarosta Stanisław Chwojnicki, prezydent Bolesławca Piotr Roman, wójt Gminy Wiejskiej Bolesławiec Andrzej Dutkowski i Paweł Zieliński, asystent eurodeputowanej Lidii Geringer de Oedenberg.
Imprezę otworzyły: Olga Burdyna i Grażyna Łucka z Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich. Potrawy oceniało jury w składzie: Anna Opała, Mariola Korczowska, Grażyna Wężyk oraz Ryszard Miziniak.
Pierwszą nagrodę w kategorii regionalna potrawa wielkanocna otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Lipian. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z Kraśnika Dolnego i Górnego. Trzecią lokatę zajęły panie z Bożejowic-Rakowic (które zostały także laureatkami nagrody publiczności).
W konkursie na najpiękniejszy stół wielkanocny zwyciężyło koło z Zagajnika. Na drugiej pozycji uplasowały się gospodynie z Łazisk, a na trzeciej – panie z Zebrzydowej. Jurorzy przyznali też nagrody specjalne: dla KGW z Raciborowic (za żur i karczek z pieca chlebowego) oraz dla KGW z Kierżna (za oprawę plastyczną stołu).
Imprezę uświetniły występy uczniów Szkoły Podstawowej w Trzebieniu i SP w Dąbrowie Bolesławieckiej (podopiecznych Anny Charewicz) oraz zespołu ludowego Zagajnik.
(informacja: GOKiS w Bolesławcu z/s w Kruszynie/ii)