Dziś Wielki Czwartek, katolicy rozpoczynają Triduum Paschalne. W Wielką Sobotę będą święcić pokarmy. Podajemy godziny święceń koszyczków wielkanocnych w siedmiu świątyniach katolickich w Bolesławcu.
Parafia pw. Wniebowzięcia NMP i św. Mikołaja Sanktuarium Wniebowziętej Matki KościołaRynek
poświęcenie pokarmów co godzinę od 9:00 do 16:00
Parafia pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy
Plac Zamkowy
poświęcenie pokarmów co godzinę od 10:00 do 14:00
Parafia pw. Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa
ul. Orzeszkowej (osiedle Staszica)
poświęcenie pokarmów co pół godziny od 9.00 do 13.00
w Łące od 9:30
Parafia pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa
Jarzębinowa (Osiedle Kwiatowe)
poświęcenie pokarmów co pół godziny od 10:00 do 12:00
w Dobrej o 12:30
Parafia pw. śś. Cyryla i Metodego
ul. Krótka (osiedle Łasicka, Kilińskiego)
poświęcenie pokarmów co godzinę od 9:00 do 16:00
Parafia pw. Chrystusa Króla
ul. Jana Pawła (osiedle 1000-lecia)
poświęcenie pokarmów co godzinę od 10:00 do 12:00
Parafia pw. Matki Bożej Różańcowej
ul. Ceramiczna
poświęcenie pokarmów co godzinę od 10:00 do 12:00
Tradycja święcenia pokarmów jest pielęgnowana od pokoleń w prawie wszystkich rodzinach. Wkładane do koszyczka pokarmy mają swoje znaczenie symboliczne.
Chleb w tradycji chrześcijańskiej jest najważniejszym z symboli, przedstawia ciało Chrystusa. We wszystkich kulturach jest pokarmem niezbędnym do życia. Chleb gwarantował pomyślność i dobrobyt.
Jajko to symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Kiedyś wierzono, że dzielenie się nim z bliskimi wzmacnia rodzinne więzy.
Wędlina miała zapewnić płodność i zdrowie.
Ser symbolizował pozytywną zależność między człowiekiem a siłami przyrody. Przez to, że pochodzi od krów, owiec i kóz, miał zapewnić rozwój stada zwierząt domowych.
Sól – życiodajny minerał, wierzono, że odstrasza zło. Symbolizuje oczyszczenie i prawdę.
Chrzan obrazuje ludzką siłę i krzepę fizyczną. Ma również wspomagać skuteczność innych święconych pokarmów.
Ciasto do święconki zostało włączone jako ostatnie. Symbolizuje umiejętności i doskonałość.
(informacja: Grażyna Hanaf)