Gulasz maślany z Borów

Gulasz maślany z Borów
fot. Starostwo Powiatowe w Bolesławcu Starostwo Powiatowe promuje kuchnie Borów Dolnośląskich. Jej urokiem jest dziczyzna i grzyby oraz smaki kuchni bałkańskiej i litewskiej.
istotne.pl książka, starostwo, bory, kucharska

Aby trafić przez żołądek do serca turysty Starostwo Powiatowe wydało książkę kucharską z lokalnymi przepisami. W projekt zaangażowano gospodynie z kół wiejskich oraz lokalnych restauratorów. Ponad 50 osób zdecydowało się odpowiedzieć na konkurs Starostwa Powiatowego i przesłać ukochane i wypróbowane przepisy, które ze względu na wyjątkowość przetrwały próbę czasu i podbijają serca oraz podniebienia kolejnych pokoleń.

Spośród nich zostały wybrane najlepiej charakteryzujące smaki naszego regionu. Wśród przepisów znalazły się potrawy o prawdziwie apetycznych nazwach jak maślany gulasz z dzika lub indyk faszerowany w sosie żurawinowym.

Indyk nadziewany z żurawiną - przepis Grażyny KafelIndyk nadziewany z żurawiną - przepis Grażyny Kafelfot. Starostwo Powiatowe

– Żeby zachęcić ludzi, że warto tu do nas przyjechać staramy się ukazać to, co jest najbardziej atrakcyjne – mówi Dariusz Kwaśniewski, koordynator projektu – Doszliśmy do wniosku , że takim powodem, aby pokochać to miejsce jest również kuchnia. Ludzie, którzy mieszkają w Pieńsku, w Zgorzelcu, w Bolesławcu, czy w Węglińcu wywodzą się z wielu miejsc Europy. To widać w wielu nadesłanych przepisach. Znalazły się tu elementy kuchni bałkańskiej, litewskiej czy też greckiej – podkreśla Kwaśniewski.

Książka kucharska to również doskonała promocja „smacznych miejsc” na terenie Borów, gdzie można dobrze zjeść. Stąd zaproponowane przepisy są przyrządzane u lokalnych restauratorów. – Do projektu udało nam się zaangażować przedsiębiorców – mówi zadowolony z ich uczestnictwa starosta Cezary Przybylski.

Tworzenie tej nowej marki turystycznej nie oprze się tylko na zabytkach czy smacznych zasobach Borów. Przyciągać mają też regionalne imprezy, które cieszą się uznaniem przyjezdnych.

– Chcemy oczarować naszymi borami, Nysą Łużycką, Kwisą i Bobrem, pięknymi zabytkami i wyjątkowymi imprezami – mówi Kwaśniewski. – Jest ich wiele: Bolesławieckie Święto Ceramiki i Festiwal „Blues nad Bobrem”, zgorzeleckie „Jakuby” i Festiwal Teatrów Ulicznych, „Jagodowe Lato” w Ruszowie i „Święto Grzybów” w Węglińcu czy Festyn Wielokulturowości „Folklorum” i Mała Wielkanoc „Na styku czterech kultur” organizowane przez Gminę Pieńsk. Chcemy rozkochać w naszej ziemi jak najwięcej turystów, by przyjechali i zostawili u nas jak najwięcej pieniędzy – dodaje koordynator projektu.

Każda z gmin (Powiat Bolesławiecki, Gmina Pieńsk, Węglinie, Zgorzelec) przeznaczy na tę turystyczną promocję ponad 56 tysięcy zł. Pozostała kwota – blisko 522 tysięcy – to pieniądze z Unii Europejskiej.

Pamiętając o autorach wszystkich potraw Dariusz Kwaśniewski dziękuje szczególnie gospodyniom z Kliczkowa, Bolesławic, Lipian, Bożejowic-Rakowic, Grażynie Kafel („Indyk faszerowany z sosem żurawinowym”), Danucie Kalinie z Żeliszowa („Mieszanina wielkanocna”) oraz Władysławowi Boczarowi (pasztet i gulasz maślany z dziczyzny).

Pita - restauracja "Kruszyna" w KruszyniePita - restauracja "Kruszyna" w Kruszyniefot. Starostwo Powiatowe

Konkurs!

Dla naszych czytelników mamy sześć książek kucharskich. Korzystając z formularza kontaktowego należy wymienić jeden z użytych w książce przepisów oraz podać swoje imię, nazwisko i telefon kontaktowy.

Konkurs został zakończony. Nagrody wygrali: Monika Brzuszkiewicz, Kamil Błoniarz, Przemysław Górski, Anna Potoczniak, Malwina Krajniak i Marek Czaplicki. Gratulujemy.

(informacja: Starostwo Powiatowe/ii)